Babinský a Palacký neboli Báseň a pravda. Jiří Lábus a Viktor Preiss v komedii o možném setkání

28. srpen 2022

Setkal se slavný lotr Babinský s neméně slavným otcem české historiografie Františkem Palackým? Možnou odpověď nabízí vtipná rozhlasová komedie Přemysla Ruta, která začíná v klášteře Milosrdných sester v Řepích u Prahy koncem května 1862.

Osoby a obsazení: Václav Babinský alias Adam Müller, muž s minulostí (Jiří Lábus), dějepisec František Palacký (Viktor Preiss), písničkář František Hais (Přemysl Rut), sestra Angelika (Věra Hučínová), zpovědník (Pavel Soukup), hostinský (Bronislav Poloczek), vypravěčka (Jitka Molavcová), abatyše Celestina (Věra Kubánková), v dalších rolích Eduard Pavlíček, David Beneš, Pavel Karbusický, Jan Rydl a Jakub Stich
Napsal: Přemysl Rut
Dramaturgie: Jiří Hubička a Pavel Minks
Zvuk: Ladislav Reich
Zvuková spolupráce: Jitka Kundrumová a Josef Plechatý
Hudba: Přemysl Rut
Režie: Hana Kofránková
Natočeno: v roce 2000
Přemysl Rut

Přemysl Rut

Narodil se 10. března 1954 v Kutné Hoře, vystudoval činoherní režii. Od studentských let spolupracoval s Ivanem Vyskočilem a dalšími osobnostmi českého autorského divadla: s Pavlem Boškem, Janem Vodňanským, Břetislavem Rychlíkem, Janem Burianem. Po zákazu hradišťského kabaretu se vrátil do Prahy, kde učil na hudebně-dramatickém oddělení konzervatoře, s přáteli provozoval Malé české divadlo a s Karlem Krausem, Václavem Havlem aj. spoluredigoval samizdatovou revui O divadle. Po roce 1989 byl redaktorem Literárních novin, od roku 1993 má svobodné povolání.

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo pak zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo zdarma on-line ještě týden po odvysílání. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.