Při autonehodě přišla o ledvinu a málem i o nohu. Kariéru ale znovu rozjela. Příběhy slavných: Judita Čeřovská

22. září 2017

Jednoduché to neměla ani na začátku. V příběhu (polo)zapomenuté vítězky talentové show účinkují Marie Štípková a Václav Jílek.

Proslavily ji hity Dominiku, Malý vůz nebo Řekni, kde ty kytky jsou. Na první desce zpívala francouzsky, německy, italsky, anglicky i rusky, a přece šlo poznat, že ví, o čem zpívá. Vysoká brunetka s očima jak uhel a smyslnými rty byla populární ve stejné době jako Neckář, Kubišová nebo Laufer. Populárnější než doma byla v západním Německu.

Vážná autonehoda

V říjnu 1959 málem nepřežila autonehodu cestou z koncertu. Josef Zíma za volantem usnul a u Dobříše narazili do stromu. Spolucestující režisér Jiří Jungwirth zemřel na místě. Čeřovská měla 11 zlomenin, prasklá játra, utrženou ledvinu a vypadalo to na amputaci nohy. V nemocnici byla tři čtvrtě roku. Dva roky o ní pak nikdo ani neslyšel.

Tehdy se o ní musel starat manžel jako o malé dítě. Učila se znovu chodit. Nakonec se vrátila i do branže. Nezapomnělo se na ni možná i díky její dvorní textařce Jiřině Fikejzové. Napsala pro ni úžasné texty jako třeba Měsíční řeku, Malý vůz nebo Můj ideál. Nezvyklý měla ale už i začátek kariéry.

Zpívající žena v domácnosti

V roce 1957 se coby žena v domácnosti se dvěma dětmi sama přihlásila do soutěže Hledáme mladé talenty. Jako každé malé děvče z lepší rodiny chodila na hodiny zpěvu a z dob studií měla zkušenosti s amatérskými kapelami, ale že v soutěži skončí druhá, ji nenapadlo.

Myslela si, že tím všechno taky skončí. Ale rázem přišla nabídka z nejluxusnějšího pražského podniku Music hall Alhambra. Doslova přes noc z ní byla profesionální zpěvačka. Práce v pop-music prostě nejde dohromady s harmonickým manželským životem...

60. léta

Bouřlivý konec 60. let strávila s obnovenou kariérou na štacích v zahraničí. O emigraci prý ale neuvažovala. Jezdila do Německa i SSSR, kde prý bylo „to nejlepší publikum na světě“. Pak přišel zlom. Kolem roku 1988 měla dělat desku, ze které ale „nějak sešlo“. A nikdo neřekl proč.

O pořádnou práci nezavadila a o rok později s tím definitivně sekla a odešla do důchodu. To už se její písničky braly jako nostalgické retro. Taky ji dohnaly zdravotní problémy, hlavně po té děsné autonehodě. Koupila chatu na Šumavě a odstěhovala se tam.

Šumavský důchod

Žili tam s ní dva muži: muzikant Ivan Smetáček, se kterým zpívala, a bývalý lyžařský trenér Jiří Horský. Byla to nerozlučná trojka, kdy „kluci“ pořád něco přestavovali a Judita je ráda krmila. Usmířila se i s dětmi. Stala usměvavou dámou v letech, do které by nikdo neřekl, že dřív okouzlovala davy.

Konec kariéry

autoři: lup , jht
Spustit audio