Při psaní vykouřil až sto cigaret denně. Příběhy slavných: Zdeněk Rytíř

1. červen 2018

Když jsou texty dobré, svého autora přežijí. Účinkují: Nela Boudová, Lukáš Hlavica.

Jak by se asi odvíjel jeho život, kdyby dostudoval angličtinu a japonštinu a neutekl k muzice? Ale přišla zlatá šedesátá, Václav Neckář a skupina Mefisto. A právě s nimi začala Rytířova textařská kariéra a spolupráce s Karlem Svobodu. Ten byl nejen skvělý skladatel, ale i obchodník. To se o Rytířovi říct nedalo. Na dochvilnost si nepotrpěl, na parádu taky ne. Měl zkrátka bohémskou duši.


Zdeněk Rytíř: Muž na druhým břehu řeky
Účinkují: Lukáš Hlavica a Nela Boudová
Scénář: Zuzana Ptáčková
Režie: Irena Žantovská
Dramaturgie: Helena Herbrychová
Hudební spolupráce: Jiří Litoš
Premiéra 28. 5. 2018

Rozuměl ženské duši

Napsal na 2000 písňových textů. V repertoáru je měly všechny pěvecké hvězdy. Zpěvačky si pochvalovaly jak on, chlap, dobře rozumí jejich duši. Rytíř pro to měl vysvětlení: vyrůstal jen s maminkou a babičkou, takže byl od malička obklopen ženským světem. Do pěti let o sobě prý mluvil v ženském rodě.

Při psaní vyžadoval naprosté ticho a klid. I hodně vzdálený zvuk vysavače ho prý přiváděl k šílenství. Texty ale někdy odevzdával, až když byli muzikanti ve studiu. Lence Filipové text písně Zamilovaná dokonce diktoval do telefonu. Rytíř byl i nenápadným hybatelem hudebních dějin.

Nenápadný hybatel hudebních dějin

Když začal být Michal Tučný nespokojený v kapela Fešáci, založili spolu Tučňáky. Rytíř prý spolupráci podmínil tím, že Michal nebude pít. Rytířovi často jezdili na Michalův statek v jihočeských Hošticích. Když Michal Tučný v roce 1995 zemřel, přestala Zdeňka Rytíře práce bavit. Studio, které měl ve svém domě v Řevnicích, zůstalo od té doby zavřené.

V roce 2008 se u Zdeňka Rytíře projevila pokročilá forma chronické obstrukční plicní nemoci. Kouřil 80 cigaret denně, při psaní i 100. Život mu zachránila záchranka, ale dýchat sám už nikdy nedokázal. Po roce v nemocnicích jeho žena vybojovala, aby si ho mohla vzít domů. Čtyři roky vstávala v noci a kontrolovala umělé plíce. S přáteli komunikoval přes sociální sítě, zajímal se o to, co se kde děje.

Bulvár ho pohřbil o tři roky dřív

Bulvár zprávu o jeho smrti sdělil světu už v roce 2010. O tři roky dřív, než k ní došlo. Zdeněk Rytíř zemřel na infarkt v říjnu 2013. Bylo mu 69 let. Splnilo se mu přání, bál se, že se udusí. V životě toho stihl hodně, kromě přání mít s Helenou svatbu v kostele. Ale do kostela se už vypravit nemohl. Neexistuje o něm žádná životopisná kniha. Zdeněk Rytíř si to nepřál. Vše, co chtěl, řekl ve svých textech.

autor: zk
Spustit audio