Příběhy slavných: Amerigo Vespucci

9. březen 2015

Italský cestoval, který napsal řadu cestopisů. Jmenuje se po něm celý kontinent, který ale sám neobjevil. Jedni říkají, že byl váženým občanem, druzí, že si objevení Ameriky přisvojil. Jak to ale bylo doopravdy? Odpověď prozradí herci Renáta Klemensová a Tomáš Jirman.

Když Kryštof Kolumbus doplul ke břehům Ameriky, domníval se, že je v Asii. To, že země na západě je ve skutečnosti zatím neznámým kontinentem, si uvědomil až Amerigo Vespucci. A trvalo to zhruba deset let.

Kolumbus se vlastně nikdy nedozvěděl, že v roce 1492, kdy přeplul Atlantský oceán, neobjevil Západní Indii, ale Ameriku. Nikdo mu dnes už jeho prvenství neupírá. Vždy to tak ale nebylo. Ostatně, učili jsme se to všichni už na základní škole. Kdo ale byl muž, který dal kontinentu jméno?

Slavný muž s mnoha zásluhami?

Amerigo se narodil v bohaté rodině ve Florencii roku 1454. Ta se těšila velké přízni vládnoucího klanu Medicejských. Amerigo byl třetím synem, měl dva starší bratry Antonia a Girolama a mladšího Bernarda. Většinu svého života prožil jako starý mládenec. Měl tedy čas na studium a dobrodružné výpravy do neznáma.

Jeden pohled říká, že je to skutečně slavný muž s mnoha zásluhami. A to, že byla podle něj Amerika pojmenována, se stalo jen shodou okolností, za které on sám vůbec nemůže. Zavinil to prý německý kartograf Martin Waldseemüller. Ten totiž vydal první velkou nástěnnou mapu světa Universalis Cosmographia už s kontinentem nazvaným Amerigo.

Nebo podvodník a mazaný obchodník?

Druhý pohled na Vespucciho však tvrdí, že to byl mazaný obchodník a podvodník. Pojmenování kontinentu, kterému nejdřív říkal Nový svět, si rád přisvojil a užil si slávu až do své smrti v roce 1512.

Pravý objevitel Kolumbus přitom zemřel už v roce 1506 takřka v zapomnění. Před svou smrtí prý marně bojoval o své nároky na Nový svět a taky o jejich přechod na syny.

Kde je pravda?

Objektivní historikové tvrdí, že Vespucci byl skutečně první, kdo si uvědomil, že nejde o Indii, ale o nový kontinent. Byl na svou dobu velmi vzdělaný, a to z mnoha oborů. Na své vlastní objevitelské plavby, které popsal například v knize Čtyři cesty Ameriga Vespucciho, byl tak opravdu velmi dobře připraven.

Vespucci však nebyl profesionálním dobrodruhem a námořníkem jako Kolumbus. Pracoval jako úředník a obchodník. Byl ředitelem společnosti, která vyráběla lodě na objednávku pro dálkové plavby. Taky proto se setkal s Kolumbem a dalšími mořeplavci.

Vespucci na Wikipedii

Příběh Ameriga Vespucciho je zpracovaný trochu netradičně. Autoři totiž porovnávají data současné internetové Wikipedie s těmi (snad) skutečnými.

Ne náhodou. Dnešní internetovou encyklopedii totiž připomínají tehdejší Vespucciho letáky o dalekých plavbách. I ony obsahovaly řadu nepřesností, které přetrvaly celá staletí. Dnešní encyklopedie ale můžete opravit i vy sami. Třeba právě teď.

Kryštof Kolumbus - objevné plavby

Účinkují: Renáta Klemensová a Tomáš Jirman
Pořad připravil a natočil: Marek Pivovar
Vyrobeno Tvůrčí skupinou Regiony Český rozhlas Ostrava v roce 2011

Poslouchejte od pondělí 9. do pátku 13. března. Jednotlivé díly najdete po jejich odvysílání zde. Ostatní Příběhy slavných najdete v iRadiu.

autor: ČRo Dvojka
Spustit audio