Příběhy slavných: Dana Medřická

27. červenec 2015

Zákazy hraní ji provázely už na škole. Prožila si i to nejhorší, co matka prožít může: smrt dítěte. Zavzpomínejte na nejoblíbenější českou herečku u příležitosti 95. výročí jejího narození (11. července 1920).

„Když mi bylo zle, ať z jakékoliv příčiny, Kočičí hra mne vždy vyléčila, obrodila nadějí,“ vzpomínala Dana Medřická na legendární představení. Když jí totalitní vedení Národního divadla nabízelo roli Eržiky Orbánové ve hře Istvána Örkenyho, chtělo tehdy nepohodlnou herečku dostat do podprůměrného představení.

Nepovedlo se. Dana Medřická s Vlastou Fabianovou vytvořili nejúspěšnější inscenaci historie Národního divadla. Díky ní si herečku zapamatoval celý národ. Hrála se celkem devět let, měla 403 repríz. A bylo by jich určitě víc, kdyby Dana v roce 1983 nezemřela.

Zákaz už na škole

Nebylo to poprvé, co hrála vlastně natruc. Už na konzervatoři hrála i přes přísný školní zákaz v uměleckém souboru Fráni Francla. Pod pseudonymem Dáňa Čechová. Za války bylo zase její první divadlo v Brno zavřeno nacisty, a tak odešla do Plzně a pak do Prahy.

Životní lásky i tragédie

Dana Medřická byla dvakrát vdaná. Poprvé za svého hereckého kolegu Václava Vydru (1902–1979), podruhé za španělského obchodníka Artemia Preciosa Ugarte. S prvním manželem měla syna Václava. Po necelém roce ale miminko zemřelo.

Puklo jí srdce?

„Smrt Vašíčka prvního máma nikdy nepřekonala. Ten pocit bezmoci a zoufalství zůstal hluboko v ní,“ vzpomínal po letech v knize Vaše Dana Medřická druhý syn. Narodil se v roce 1956, 10 let po prvním. A dostal zase jméno Václav. Dana Medřická zemřela na srdeční infarkt. Dlouho se říkalo, že jí samou láskou puklo srdce.

Účinkují: Simona Peková, Petr Panzenberger
Připravila: Kateřina Chvátalová
Režie: Jakub Vítek
Natočil Český rozhlas Olomouc v roce 2010

Dana Medřická

Poslouchejte od pondělí 27. do pátku 31. července. Jednotlivé díly najdete po jejich odvysílání zde. Ostatní Příběhy slavných najdete v iRadiu.

autoři: lup , ČRo Dvojka
Spustit audio