Příběhy slavných: Egon Erwin Kisch

2. březen 2015

První investigativní novinář na světě. Začínal už na počátku minulého století. Dnes ho v encyklopediích najdete mezi zakladateli moderní literární reportáže.

Kolegové ho často označovali za zuřivého reportéra. E. E. Kisch byl pražský, německy píšící novinář a spisovatel židovského původu.

Zakladatel samostatného literárního žánru

Napsal množství fejetonů, reportáží, povídek, divadelních her nebo třeba románů. Dnes o něm mluvíme jako o zakladateli moderní literární reportáže 20. století, a to jako samostatného literárního žánru. Vyznačuje se estetikou a logickou fantazií.

Jak vznikl Egon Erwin?

Pseudonym Erwin poprvé použil na střední škole, kdy oficiálně nesměl publikovat. Narodil se tedy jako Egon Kisch. Svou přezdívku si údajně vysloužil proto, že tvořit reportáž pro něj vždy znamenalo být u toho. Vše chtěl sám vyzkoušet a vyprávět jen to, co viděl na vlastní oči nebo zažil na vlastní kůži. A přitom vždy zůstal nestranný.

Obavy? Ty nikdy neměl

Reportér nemá tendence, nemá co ospravedlňovat a nemá stanoviska! To bylo jeho krédo. Nebál se riskovat. A tak třeba v muslimském převleku podnikl pouť do Mekky

Bariéry je třeba překonávat

Po celý svůj život se snažil překonávat jazykové, národnostní i ideologické bariéry. Ty pro něj vlastně neexistovaly. Jako mladý, začínající novinář se setkával s vyhrocenými pohledy okolí na židovskou kulturu a její tradice. Sám se ale tehdy zajímal hlavně o konkrétní židovské reálie města, ve kterém žil.

Prager Tagblatt nebo Lidové noviny

Před 1. světovou válkou přispíval do pražských listů Prager Tagblatt a Bohemie. Do března 1919 psal pro noviny Rudých gard. Z Berlína, kam se přestěhoval, pak například do Lidových novin.

Po uchopení moci nacisty byl v roce 1933 zatčen jako jeden z prvních. Velmi brzy byl ale na svobodě. Intervenovaly za něj tehdejší československé úřady. Už v červnu 1919 se totiž stal členem Komunistické strany Rakouska.

Světoběžník každým coulem

Střídal pak život v Praze s Paříží. V prosinci 1939 odešel do USA a pak do Mexika. Do Prahy se vrátil až v březnu 1946. To už byl ale těžce nemocný. Plánovanou knihu o poválečném Československu nedopsal.

Účinkují: Michal Mašek, Petr Horák
Scénář: Michal Mašek
Režie: Petr Horák
Vyrobeno Tvůrčí skupinou Regiony Český rozhlas Sever v roce 2013

autor: ČRo Dvojka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.