Příběhy slavných: Ferdinand Peroutka

Manželka židovka. Přátelé Židé. Věznění v koncentračních táborech Dachau a Buchenwaldu. Poslechněte si životní osudy českého prozaika, dramatika, esejisty a novináře.

Ferdinand Peroutka se narodil v Praze, jeho otec byl inspektorem státních drah. V roce 1905 začal studovat gymnázium, ale krátce před maturitou školu opustil a pracoval jako výtvarný referent časopisu Čas. Před odvodem do armády na počátku první světové války se nějaký čas ukrýval v Rakousku a Německu.

Nakonec byl pro zdravotní nezpůsobilost vojenské služby zproštěn. V letech 1919–1923 pracoval jako redaktor deníku Tribuna. V letech 1924–1939 byl šéfredaktorem týdeníku Přítomnost. Zároveň byl politickým redaktorem deníku Lidové noviny, kde byl jeho kolegou i Karel Čapek. Oba byli dobří přátelé.

Koncetrační tábor a exil

Za druhé světové války byl vězněn v koncentračních táborech Dachau a Buchenwald. Po osvobození se vrátil k žurnalistice ve Svobodných novinách a v Dnešku. V roce 1948 odešel natrvalo do exilu. Důvodem byl zásadní nesouhlas s komunismem. Krátce pobýval v Anglii a v roce 1950 se odstěhoval do USA.

Bydlel v New Yorku a v letech 1951 až 1961 byl ředitelem československého vysílání Rádia Svobodná Evropa. S rádiem spolupracoval i později. Urna s popelem Ferdinanda Peroutky byla v roce 1991 převezena do Prahy a uložena na Vyšehradském hřbitově.

Znovu ve veřejném prostoru

Jeho odkaz se razantně vrátil do veřejného prostoru v lednu 2015, kdy projev prezidenta Miloše Zemana spustil tzv. kauzu Peroutka. Kvůli projevu se se státem začala soudit Peroutkova vnučka. Všechny klíčové události kauzy najdete níže v přehledné časové ose, kterou připravil server iRozhlas.


Účinkují: Luděk Eliáš, Vladimíra Včelná
Připravila: Tereza Adámková
Režie: Michal Bureš
Vyrobeno v Olomouci v roce 2010

autor: Michal Bureš
Spustit audio

Související