Příběhy slavných: František Halas

26. říjen 2015

„Mlčící budou strašně obviněni.“ Osud básníka, odbojáře, aktivního komunisty a nakonec i poslance KSČ v 5 samostatných audiích. V dokudramatu účinkují František Derfler a Aranka Lepešová.

Účinkují: František Derfler a Aranka Lapešová
Připravil: Josef Veselý
Režie: Petr Dufek
Natočeno: v roce 2009 brněnským studiem Českého rozhlasu

Narodil se 3. října 1901 v Brně, v rodině textilních dělníků. On sám se vyučil knihkupcem. Když mu bylo osm let, zemřela mu maminka. Otec se za pár let znovu oženil a rodina se stěhovala mezi Svitávkou u Blanska a Brnem. Otec ho taky přivedl mezi komunistickou mládež.

Spoluzakladatel Devětsilu

Už v roce 1921 začal psát pro komunistický tisk (Rovnost a Sršatec), vydával avantgardní časopisy (Pásmo a Fronta). Taky vstoupil do KSČ a v Brně pomáhal zakládat Devětsil. V roce 1925 odjel František Halas na půl roku do Paříže, po návratu pracoval jako redaktor nakladatelství Orbis.

Cestovatel

Ve 30. letech cestoval do Itálie, jižní Francie a do Španělska. Po návratu pak napsal řadu básní z cest vydané až po jeho smrti pod názvem Španělský podzim Františka Halase, fakta a dokumenty (1959). V roce 1936 se také oženil, narodili se mu dva synové.

Poválečná doba

V době 2. světové války byl v protifašistickém odboji a psal třeba pro ilegální Rudé právo. Po válce se stal předsedou Syndikátu českých spisovatelů a taky pracoval na ministerstvu informací. Byl aktivním komunistou a taky poslancem KSČ v letech 1945 až 1946.

Vrchol meziválečné poezie

Jeho dílo není příliš obsáhlé (asi 10 svazků), ale je považováno za vrchol české poezie meziválečných let. Verše nejsou libozvučné, často jsou násilně přerušené, autor vytvářel vlastní slova, neologismy nebo neobvyklou větnou skladbu.

Zemřel v Praze dne 27. října 1949 na selhání srdce. Jeho syny jsou diplomat, církevní historik a překladatel František Xaver Halas a rozhlasový redaktor a publicista Jan Halas.

autoři: lup , Český rozhlas Brno
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.