Příběhy slavných: Giacomo Casanova

23. listopad 2015

„Věřte, že jsem žil jako filozof a umírám jako křesťan.“ Kněz, spisovatel, intrikán, špion a diplomat, známý především svými styky. Jeden neuvěřitelný život jak z románu.

Během studií měl obšťastňovat svou „tetu“ a její dvě dcery (občas i obě najednou). Miloval se prý s dámou v kočáře, zatímco její manžel cválal vedle na koni. Svou 15letou milenku po „zaučení“ za nemalý obnos „přehodil“ Ludvíkovi XV. Nějak se živit musel…

Slabomyslné dítě na práva

Jako dítě byl Giovanni Giacomo de Seingald Casanova (1725–1798) slabomyslný. Říká se, že ho vyléčila čarodějnice. Pak naopak všechno doháněl mílovými kroky. Práva vystudoval v 17 letech! Uměl zapůsobit. Herecký talent zdědil po matce-herečce. Carlo Goldoni o ní v pamětech píše: „Překrásná vdova. A velice schopná žena.“

Ve 14 letech z domu

O jeho „vzdělání“ se zasloužil básník, kterého proslavily oplzlé verše. Takže když teprve 14letý Giacomo odjížděl do Padovy studovat práva, uměl sice číst a psát, ale zajímal se taky o magii hazardní hry, víno i ženy. O jeho dalším osudu rozhodla (nepřekvapivě) žena.

Církevní „kariéra“

Protože jeho babička tušila, co z něj roste, poslala ho do Říma studovat na kněze.On ale cestou v nevěstinci přišel o peníze v kartách. Krk mu zachránilo jeho „spisovatelské“ umění. Do Říma se nakonec dostal jako osobní písař jistého duchovního. Cestoval pak různě po Evropě.

Kriminál pro mága

Živil se hrou na housle. Doma ho ale za „zhýralost spáchanou na vdaných ženách, zneuctění církve a oklamání několika urozených pánů“ čekal žalář. Byl nařčen i z černé magie. Utekl. Ne ale jako mág. Dírou přes střechu. Na útěku, tentokrát v Paříži, se stal zakladatelem národní loterie.

Ve službách Francie

Měl posílit státní finance. Ukázalo se to jako jediný způsob, jak přimět občany ochotně odvádět poplatky do státní kasy. Praktikuje se dodnes. Francouzská vláda ho za odměnu poslala na tajnou misi do Holandska. I tuhle kariéru mu ale zasekla milenecká aférka.

Španělsko–Benátky–Duchcov

Oblékl tedy na čas španělskou uniformu. Rád by se vrátil do Benátek, kde nebyl 18 let. Podařilo se mu to díky přímluvě přátel-špionů. Stal se z něj konfident. Udával lidi stejné jako on sám. Neosvědčil se a byl vyhoštěn. Poslední, velmi smutné roky tak strávil jako knihovník na zámku v Duchcově.


Účinkují: Renáta Klemensová a Tomáš Jirman
Text a režie: Marek Pivovar
Natočeno v Ostravě

autor: Český rozhlas Dvojka
Spustit audio

Související