Příběhy slavných: Henryk Sienkiewicz

1. červen 2015

Polský Jirásek? Kudy jinudy kráčel za Nobelovou cenou za literaturu než jeho český protějšek?

Henryk Sienkiewicz patří k nejpopulárnějším polským spisovatelům u nás. Čeští čtenáři ho často přirovnávají k Aloisi Jiráskovi. I když oba proslavily hlavně historické romány, odlišují se technikou psaní. Sienkiewiczova díla jsou pestřejší. Jiráskova věrnější.

Lékař nebo právník?

Henryk Sienkiewicz nebyl totiž na rozdíl od Jiráska jen historik. Ve Varšavě studoval hned na třech univerzitách: lékařské, právnické a filozofické.

Cestovatel

Hodně cestoval po Evropě, navštívil i USA a Afriku a napsal o tom i několik cestopisných črt (např. Listy z cest, Listy z Afriky). Psal ale také o česko-polských vztazích, polských a křesťanských dějin. Celý život vystupoval hlavně proti germanizaci.

Kromě notoricky známých historických románů (Potopa, Křižáci, Ohněm a mečem a Pan Wołodyjowski, Quo vadis) je tak autorem i románů ze současnosti (Bez dogmatu, Rodina Polanieckých). Anebo dobrodružné knihy pro mládež (Pouští a pralesem).

Sienkiewicz v Česku

Poprvé byla do češtiny přeložena jeho povídka Z pamětí poznaňského učitele (Květy, 1879). V roce 1900 zahájilo jedno nakladatelství systematické vydávání jeho děl. Úplné vydání Sienkiewiczových spisů proběhlo až v 50. letech minulého století.

On sám naši zemi opravdu miloval. Nejednou svůj čas trávil na Moravě a Slovensku. Léčil se v Trenčianských Teplicích a v Karlových Varech. Na Moravě trávil čas ve Vranově, na panství Stadnických. A ze Zakopaného podnikal výlety do slovenských Tater, na Spiš a Oravu.


Účinkují: Eva Novotná, Ladislav Kolář
Připravil: Iva Němec
Režie: Radim Nejedlý
Vyrobeno v Českém rozhlase Brno v roce 2011

Smrt národní manifestací

Sienkiewicz zemřel ve Švýcarsku (15. listopadu 1916). Při převozu jeho ostatků do Polska (1924) mu na všech stanicích u nás hrála polská hymna. V oknech domů se objevily svíčky, na nádražích stovky pochodní, luceren a svící. V Praze byla dokonce rakev načas odnesena do Národního muzea.

Nekrolog, který vyšel v novinách Kurier Warszawski 17. listopadu 1916. Oznamoval smrt Henryka Sienkiewicze

Poslouchejte od pondělí 1. do pátku 5. června. Jednotlivé díly najdete po jejich odvysílání zde. Ostatní Příběhy slavných najdete v iRadiu.

autoři: lup , ČRo Dvojka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.