Příběhy slavných: Jan Werich

7. prosinec 2015

„Já vím, že mě bereš globálně, i s tím smutkem, který mi chodí v patách. Tak se měj moc dobře, Jiříku.“ Z dopisu Voskovcovi.

Tatínek Jana Wericha (1905–1980) Vratislav byl úředníkem První české vzájemné pojišťovny. Maminka Gabriela dcerou žižkovského hostinského Jana Choděry. Rodiče se ale brzo rozvedli. Jediný syn připadl do péče otce, což je nezvyklé i dnes. U maminky žil ale v době 1. světové války, kdy byl otec na frontě.

Voskovec a J. W. Rich

S Jiřím Voskovcem se poznal už na reálném gymnáziu v pražské Křemenové ulici. Stali se celoživotními přáteli a také uměleckými partnery. Kvůli divadlu Werich už nedokončil svá univerzitní studia práv. V dubnu 1927 spolu v pražské Umělecké besedě uvedli první představení Vest pocket revue.

V+W+J

Do půlroku se soubor stal součástí Osvobozeného divadla. Tam se taky oba potkali s poslední článkem slavné „dvojice“, hudebníkem Jaroslavem Ježkem. V listopadu 1938 nacisti Osvobozené divadlo zavřeli. Všichni tři společně emigrovali do USA. Zpátky se vrátili ale jen dva. A k tomu jen na chvíli.

Každému jeho osud

Ježek v USA zemřel a Voskovec se nakonec rozhodl pro americký exil. Jan Werich putoval po divadlech pražských: Divadlo V+W, pak Divadlo státního filmu v Karlíně, pak Divadlo satiry (později přejmenované na Divadlo ABC). Spolu s Miroslavem Horníčkem se vrátil k některým hrám Osvobozeného.

Problematická Anticharta

V roce 1963 dostal Werich titul národní umělec, ale už v roce 1968 nesměl hrát. V roce 1977 vyšel v Rudém právu seznam signatářů Anticharty s Werichovým jménem. Záběry, jak Werich poslouchá projevy projevy totalitních vládců obletěly Čechy. Jestli ji podepsal dobrovolně, se už nedozvíme.

Rakovina

Rakovinou onemocněla Werichova manželka Zdena, dcera Jana, ale i on sám. Milovaná družka zemřela v dubnu 1980, Jan Werich ještě toho roku v říjnu a Jana Weichová (překladající i hrající pod pseudonymem Jana Hálová) v květnu následujícího roku.


Účinkuje: Jiří Hromada
Režie:
Pavel Krejčí
V roce 2010 natočila Tvůrčí skupina Regiony Český rozhlas Hradec Králové

Jan Werich měl prý ale také spoustu žen a nemanželských dětí. Jedním z jeho „levobočků“ je i náš kolega a moderátor Nočního Mikrofóra Jan Werich Petrášek.

Poslouchejte od pondělí 7. do pátku 11. prosince. Jednotlivé díly najdete po jejich odvysílání zde. Ostatní Příběhy slavných pak v iRadiu.

autoři: lup , ČRo Dvojka
Spustit audio