Příběhy slavných: Jára Pospíšil

Byl to tenorista, který se stal hvězdou prvorepublikové opery a operety. Potkaly ho ale i velké pády. Ten první kvůli jeho takzvanému neárijskému původu. Další ránu dostal od socialistického režimu, který považoval operetu za buržoazní žánr. Jeho životem vás provede herec Jihočeského divadla Petr Šporcl.

Patrně nejznámějšímu českému operetnímu tenoristovi všech dob, který se prosadil už ve 30. letech v pražské Velké operetě Bedřicha Jeřábka, neřekl nikdo jinak než Jára. A to i když mu bylo 20 nebo 74, kdy zemřel.

Přestože lékař konzervatoře shledal svého času u mladého adepta pěveckého umění „ke zpěvu nedostatečnou nosní přepážku“, mladičký Pospíšil byl nakonec přijat na přání samotného ředitele tehdejší pražské konzervatoře J. B. Főerstra. V den přijímací zkoušky totiž viděl, a slyšel, ryzí a jednoznačný hudební talent.

Po studiu a následném angažmá v Olomouci, a také po krátkém manželství s Hanou Vítovou, na Járu Pospíšila čekaly hvězdné roky a velké role. Dostal se až na samý vrchol prvorepublikové kariéry. Všichni jej chtěli, všichni mu přáli. Ale zažil také pád. O několik málo let později ho, pro jeho neárijský původ, dostihla válečná internace v táboře v Bystřici u Benešova. Po válce se stalo jeho mateřskou scénou Hudební divadlo v Karlíně.

K jeho největším a nepřehlédnutelným rolím patřili Sou-Chong v Lehárově Zemi úsměvů, Boll z Nedbalovy Polské krve nebo Jim Keynon z Frimlovy Rosemary. Přestože socialistický režim považoval operetu za buržoazní a přežitý žánr, a podle toho se k němu stavěl, na Pospíšilových zájezdových koncertech bylo až do Mistrových posledních dnů vždy s přehledem vyprodáno.

Účinkují: herci Jihočeského divadla v Českých Budějovicích Petr Šporcl, Taťána Kupcová, Martin Hruška
Pořad připravil a natočil: režisér Luboš Koníř
Vyrobeno v roce 2009

Poslouchejte od pondělí 2. do pátku 6. února. Jednotlivé díly najdete po jejich odvysílání zde. Ostatní Příběhy slavných najdete v iRadiu.

autor: Lubomír Koníř
Spustit audio