Příběhy slavných: Karel Klostermann

25. květen 2015

Napůl Čech a napůl Rakušan. Tramp. Ekologický aktivista a polyglot, který ovládal 10 jazyků a psal reklamní texty na pivní tácky... I Šumava má svého Cimrmana!

Karel Klostermann se narodil v hornorakouském městečku Haag am Hausruck. Původem tak byl vlastně Němec. Celý život se ale hlasitě hlásil se k české národnosti.

Rodina se stěhovala několikrát

Maminka pocházela ze šumavské sklářské rodiny. Tatínek měl v Rakousku a později v Česku lékařskou praxi. Dokonce byl panským lékařem dvou knížat: Gustava Lamberga a knížete Windischgraetze. Takže se za tatínkovou prací rodina stěhovala hned několikrát.

Do Židlochovic pod Rabím a za čas do Štěkně na Strakonicku. Poprvé ale do Sušice, ještě když byl Klosteramnnovi teprve rok. Dětství tak prožil v jihozápadních Čechách. Gymnázium studoval v Klatovech a v Písku. Medicínu, kterou nedostudoval, zase ve Vídni. Prázdniny ale trávil vždy na Šumavě.

Vídeňská škola

Během vídeňských studií medicíny měl velké finanční problémy a snad se mu i zhoršil zrak, že nemohl pořádně číst ve skriptech. Nechal medicíny a vrhnul se na studium moderních jazyků. Na ty měl na talent. na rozdíl od medicíny, do které ho nutil otec.


Účinkují: Václav Dušek, Kamila Sedláková, Martina Nováková
Připravil: Vladimír Zajíc
Režie: Pavel Krečí
Vyrobeno v Českém rozhlase Hradec Králové v roce 2013.

Nakonec se jich naučil 10. Třeba francouzštinu, vlašstinu, španělštinu, ruštinu nebo srbochorvatštinu. V roce 1873 odešel do Plzně, kde pak celých 30 let učil na německé reálce němčinu a francouzštinu.

Životní lásky

V roce 1875 se oženil s Marií Carmineovou. Starat se tehdy začal ale i o svého tehdy 13letého bratra Jakuba, později i o Bedřišku, dceru dalšího bratra Františka. V únoru 1898 ale manželka Marie zemřela. Klostermann dlouho netruchlil, už v červnu stejného roku se znovu oženil s Betty Juránkovou.

Byla to vdova po bohatém továrníkovi. Klostermann se tak zbavil nouze s bídou a konečně mohl přestat s přivýdělkem v podobě doučování studentů. Najednou měl čas i na své psaní.

Spisovatelem až ve zralém věku

Psát tedy začal až po čtyřicítce. Kolem 60 přišly nemoci. Rozedma plic, nemocné srdce, téměř oslepl. Zemřel 16. července 1923 ve věku 75 let. Jako jeden z prvních upozorňoval na nebezpečí, které představují neuvážené zásahy člověka do přírody. Patřil vlastně k prvním ekologům.

Šumava se stala jeho osudem

Ve svém díle zachytil tradice, život i svérázné typy obyvatel Šumavy. Dřevorubce, voraře, pytláky, ale taky drsnou přírodu. Neprostupný les formoval i deformoval vztahy jeho literárních postav.

Čtěte také

Nejúspěsnější díla

K vrcholům jeho tvorby patří román Mlhy na blatech. V něm podrobně rozepsal rysy jihočeského selství a taky zvláštnosti přírody celého kraje. Próza Mrtví se nevracejí z roku 1915 je zase překvapivá svým až hororově mystickým laděním.

Fotografie z výpravy s průvodcem divočinou

Poslouchejte od pondělí 25. do pátku 29. května. Jednotlivé díly najdete po jejich odvysílání zde. Ostatní Příběhy slavných najdete v iRadiu.

autoři: lup , ČRo Dvojka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.