Příběhy slavných: Laďka Kozderková

11. leden 2016

Skvělá profesionálka, ale taky parťačka, která nezkazila žádnou zábavu. Herečka a zpěvačka, která zazpívala vše, od Bacha po Vlacha. Našla se ale hlavně v muzikálu.


Účinkují: Valérie Zawadská a Dalimil Klapka
Napsal: Jan Herget
Režie: Yvona Žertová
Natočeno v roce 2016

Laďka Kozderková se narodila 26. června 1949 v Brně. Maminka byla původně zpěvačka, ale po narození tří dcer (Alenky, Blanky a Laďky) se musela a uměleckou kariérou rozloučit a věnovat se na plno domácnosti.

Za všechno může tatínek

Hlavou rodiny byl tatínek Ladislav, známý brněnský muzikant, dirigent, skladatel a rozhlasový redaktor. Všechny dcery vedl k hudbě, sám jim dával hodiny klavíru. Ale až prý u té nejmenší získal jistotu, že má velký talent. Dokonce pro Laďku psal písničky, a když jí bylo 12, postavil ji poprvé před velký big band a rozhlasový mikrofon. Byla to písnička Na klouzačce, kterou natočila v roce 1961.

Zpěvačkou už ve čtrnácti

Tak se z Laďky Kozderkové stala zpěvačka. Bylo jí sice 14, ale vypadala o deset let starší. Začala studovat na konzervatoři, a to zpěv a herectví. Naučila se ovládat svůj hlas doslova jako hudební nástroj. Její kroky postupně směřovaly k hudebnímu divadlu, k muzikálu. Poprvé si ho vyzkoušela v roce 1968, v brněnské Redutě.

Začala jezdit na koncertní turné a z jednoho, tříměsíčního v SSSR, si dovezla i miminko, tedy dceru Ladu. Vdávala se v červenci 1968, a to za trumpetistu Richarda Kubernáta. Byl to fenomenální muzikant a taky byl o 25 let starší.

Z Brna do Prahy

Za manželem se stěhovala do Prahy, kde získala angažmá v divadle Rokoko. Měla absolutní sluch a neskutečnou žánrovou pestrost od popu, po blues, jazz, dechovku, balady nebo až třeba šansony, tedy „od Bacha po Vlacha,“ jak se v této branži říká. Ale nakonec se opravdu našla v muzikálu.

Konečně velká role!

V roce 1972 totiž skončilo Rokoko a tak Laďka Kozderková přešla do Hudebního divadla Karlín. Její příchod prý připomínal protrženou přehradu: všude jí bylo plno. Pak se rozvedla a vzala si kolegu Vlastimila Bedrnu. V roce 1982 dostala životní roli v muzikálu Hello, Dolly!, pak ve Zvonokosech.

Z televize si určitě všichni vzpomenete na slavnou scénku Techtle nebo i Mechtle s Jiřím Lírem. Hrála ale i v různých komediálních skečích, pohádkách, zpívala, tancovala. Ve filmu si zahrála různé komediální role (Trhák), tu hlavní měla ale jen v bláznivé komedii Hodinářova svatební cesta korálovým mořem.

Rakovina...

Do jejího teprve 35letého života ale zasáhla zákeřná rakovina. První ozařování ještě zvládla, nemoc se ale vrátila. Věděl to ale málokdo. Zkoušela nový muzikál, dabovala a pak se s bolestmi vracela do nemocnice. Laďka Kozderková zemřela 17. listopadu 1986.

autoři: lup , jht
Spustit audio