Příběhy slavných: Ljuba Hermanová

16. listopad 2015

„Příšerně temperamentní dítě.“ Kouřila, pila, za což ji kritizoval i Oldřich Nový, a nikde nevydržela dlouho. Přesto se stala jedinou ženou, kterou Werich s Voskovcem pustili na forbínu. Vystupovala s Pivcem, Burianem, Suchým a Šlitrem. Stála i u začátků dramatika Václava Havla...

Narodila se v Neratovicích (1913–1996). Od narození byla strašný poděs, spíš se prala a lezla po stromech. (Později jí „za to“ čekaly i mužské role.) Už ve čtyřech letech se podhrabala pod zahradními vrátky a vydala se do světa. A tahle touha po volnosti jí už zůstala.

Smolná první premiéra

K divadlu ji přivedla maminka, která sama ochotničila. Jako studentku konzervatoře ji prý uchvátilo Osvobozené divadlo V+W. První angažmá sice získala ve smíchovské Aréně, zkoušela ale právě v Osvobozeném. S Františkem Filipovským. Ale představení bylo těsně před premiérou zrušeno.

Osudové Osvobozené

Odešla do Bratislavy, kde dva roky hrála vedle Jana Pivce. V operetách vytvořila taneční komické duo s Ludvíkem Letenským. Byla vyšší, takže si během tance vyměňovali „mužské a ženské role“. Pak ale dostala nabídku do Osvobozeného divadla a byl čas se vrátit do Prahy.

Život je jen náhoda

Spolupráci s V+W si vyzkoušela už dříve: ve filmu Peníze nebo život. Nejznámější píseň Život je jen náhoda v ní ale nezpívá, i když si to spousta lidí myslí. Zpívají ji jiné zpěvačky, ona s Hanou Vítovou jen otevírají pusy na prázdno.

Ljuba Hermanová byla taky jedinou ženou, kterou Voskovec s Werichem pustili na „svou“ předscénu. Zpívala tam s nimi. Ale ani u nich dlouho nevydržela. Brzo utekla k divadelní společnosti Oldřicha Nového. Byl to právě on, kdo ji přivedl k šansonu. Po válce se k němu vrátí do Karlína.

Po válce

Ale ani v Karlínském hudebním divadle po boku Oldřicha Nového, ale i Jana Wericha nebo Vlasty Buriana nevydržela. S tehdy populárním zpěvákem Rudolfem Cortézem začala objíždět republiku. Když se jí i to zajedlo, zkusila Redutu. Tehdy tam vystupoval poloamatérský Akord Club: Sodoma, Matuška, Suchý a Šlitr.


Účinkují: Eva Novotná a Jiří Vyorálek
Napsala: Dominika Halová
Režie: Hana Mikulíšková
Natočeno v Brně

Z Reduty to už byl jen krůček Na Zábradlí, kde se prý poprvé našla. Za láskou ale odešla do Brna. Když se její tehdejší partner otrávil svítiplynem, musela zmizet. Přes Prahu to vzala do Stuttgartu. Nabídku pařížské Olympie odmítla. Pověst třeštidla se s ní táhla celý život. Byla čtyřikrát vdaná.

Poslouchejte od pondělí 16. do pátku 20. listopadu. Jednotlivé díly najdete po jejich odvysílání zde. Ostatní Příběhy slavných najdete v iRadiu.

autor: Český rozhlas Dvojka
Spustit audio