Příběhy slavných: Zapomenutý bavič z trempské osady Jaroslav Štercl

17. listopad 2014

Oblíbený komik poválečné éry. Jako kabaretiér diváky bavil lidovým humorem a písněmi s trempskou tematikou. Na sklonku 60. let ale překvapil v TV soutěži Souboj s pamětí rozsáhlými znalostmi.

Jaroslav Štercl se do Prahy přestěhoval jako malý školák v roce 1925. Spolu s novými kamarády postupně poznával všechna zákoutí tohoto velkého tajuplného světa, který ho později tolik inspiroval při psaní humorných skečů a písní.

Tremping jako útěk

Toužil po dobrodružství. A tak mu byla Praha brzy malá. Chtěl ven. Do přírody Zažít to, co hrdinové jeho oblíbených knížek.

Když poznal tremping, bylo rozhodnuto. Tahle láska ho bude provázet po celý život. Byla mu inspirací i útěchou v letech, kdy nebyl z politických důvodů žádoucí.

Ve stínu Buriana

I přes nepřízeň osudu se mu podařilo najít cestu k divákům a fanouškům. Se zábavními estrádami jezdil po vlastech českých.

Bohužel se mu nepodařilo natočit žádný celovečerní film, který by mu stejně jako Vlastovi Burianovi zajistil uměleckou nesmrtelnost. Po svém náhlém odchodu tak Jaroslav Štercl neprávem upadl v zapomenutí.

Účinkují: Jaroslav Kuneš a Vladimír Hauser
Režie: Zdeněk Kozák
Autor: Dominika Hvorecká
Mistr zvuku: Lukáš Dolejší

autor: ČRo Dvojka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.