Za 100 let se dokázal přizpůsobit každému režimu. Příběhy slavných: Otakar Vávra

29. září 2017

Pilný, důkladný, řemeslně zdatný a přísný. Anebo přizpůsobivý kariérista? Účinkují Lucie Trmíková a Tomáš Pavelka.

Dožil se sta let. Na vlastní kůži tak zažil první republiku, dvě světové války, totalitní režim i dobu sametovou. Dohromady sedm společenských zřízení. A od všech pak dostal nějaké to vyznamenání. Dnes vzbuzuje kontroverze.

Vždy stavěl na dobrých hercích a ještě lepších literárních předlohách. Jeho snímky z první republiky nebo protektorátu (Panenství, Dívka v modrém, Cech panen kutnohorských) patří do zlatého fondu naší kinematografie. Natočil ale i ploché a tendenční Dny zrady, Sokolovo nebo Osvobození Prahy.

Nevybíral si ani žánrově

Vybíravý nebyl ani žánrově: od psychologických dramat, intimních sebereflexí, komedií až po historické fresky a reportážní filmy. Jeho úplně posledním režijním počinem (v 95 letech) byl videoklip dua Hapka-Horáček Hlava kance. Ještě o tři roky později na pražské FAMU přednášel teorii a estetiku filmové režie.

FAMU v roce 1946 i spoluzakládal. Tehdy už měl za sebou režii 17 filmů a nespočet scénářů. Řemeslu učil několik generací, sám byl samouk. Jeho první, abstraktní snímek Světlo proniká tmou (1931) má jen 3 min. Pochvalně o něm tehdy psala ale i uznávaná světová média.

Smlouva s Němci

Byl prostě jiný. Možná za to mohla předčasná smrt Vávrova otce ještě před koncem 1. světové války. Otce mu pak nahrazoval o devět let starší bratr Jaroslav. Jako nadaný student si doslova mohl vybírat co dělat dál. S architekturou ale nakonec v 5. ročníku seknul. A začal filmovat.

S jediným režimem si ale nikdy nezadal. S nacisty. Nabídky točit pro Němce, kteří už vládli Barrandovem, bez ztráty hlavy nešlo. Ve smlouvě si ale vymínil podmínku, že scénáře si bude vybírat sám. Ob měsíc jim pak prý scénáře vracel s nějakým odůvodněním. Jen tak zvládl protektorátem a válkou proplout.

Vávra a ženy?

Ve svých pamětech se otevřeně přiznal k milostnému poměru s manželkou E. A. Longena nebo k vřelým citům k manželce herce Zdeňka Štěpánka Eleně Hálkové. S Adinou Mandlovou se prý domluvili, že když už se tak dlouho znají, tak by byla škoda, kdyby neskončili v posteli…

Životem mnicha určitě nežil a ženatý byl dvakrát. Podruhé se svou studentkou z FAMU, známou režisérkou Jitkou Němcovou. Ale až po 40leté známosti a až v 86 letech. Zemřel 15. září 2011.

Otakar Vávra slaví 100. narozeniny.
autoři: lup , Tomáš Hořava
Spustit audio