Ženil se, jako se kupují cigarety... Příběhy slavných: Jan Werich

24. červen 2016

Tuhle tvář Jana Wericha zaručeně neznáte. V 5 samostatných audiích uvnitř článku.

Jan Křtitel František Serafínský Werich byl ještě hodně malý, když se jeho rodiče rozvedli. Proto taky neměl rád Vánoce, ani silvestra. Výřečnost podědil po mamince, otec byl cynik. Nevynechal prý ale ani jedno synovo představení. A zemřel mu doslova v nárůčí při společné cestě autem.

Propadal z matiky a češtiny!

Už na gymnáziu v Křemencově ulici (Křemencárně) se s Jiřím Voskovcem stali vyhlášenou dvojicí komediantů. Student Werich byl ten drzý, se sníženou známkou z mravů (což tehdy něco znamenalo). Propadal z matiky, češtiny a deskriptivní geometrie... A práva stejně jako Voskovec po první státnici vzdal.

Ženil se stejně, jako se kupují cigarety

V roce 1929 (už jako spoluředitel Osvobozeného) se 24letý Werich oženil. Se Zdenkou se znali roky. Svatba proběhla rychle, bez oficialit, které nesnášel. Rodičům to oznámil do okénka vlaku. Ženil se asi tak, jako se kupují cigarety. Když v emigraci za oceánem neměli V+W práci, Zdenka dělala s pár šestáky zázraky.


Účinkují: Lubor Šplíchal a Lucie Trmíková
Napsal: Ivan Němec
Režie: Bela Schenková
Natočeno v roce 2016

Táto, vrať se!

Obnovení V+W v Čechách po roce 1945 dlouho nevydrželo. Voskovec utekl zpátky do Ameriky. K Werichovu osamělému špičkování s režimem se navíc přidala v roce 1961 rakovina hrtanu. Po srpnu 1968 chtěl se Zdenkou znovu emigrovat. Jenže ve Vídni je dostihl osobní dopis prezidenta Svobody i vzkaz dcery Jany: Táto, vrať se. Národ tě potřebuje.

Rakovina (ve společnosti)

Vrátili se. Ale jeho jméno zmizelo z médií, knihy z pultů, písničky z rádia. A zdraví začalo znovu selhávat. Zdenka Werichová navíc byla hospitalizována na psychiatrii. Dostávala elektrošoky. V dubnu 1980 zemřela na rakovinu. Jan Werich 30. října 1980. Jejich dcera Jana jen o několik měsíců později.

Ostatní audiozáznamy Příběhů slavných najdete v Archivu pořadů.

autoři: lup , Ivan Němec
Spustit audio