Ztřeštěná a temperamentní dcera známého architekta. Příběhy slavných: Stella Zázvorková

16. květen 2016

O tom, jak hrála živé kulisy, o problematickém manželství s Kopeckým i o dceřině sebevraždě. Účinkují Valérie Zawadská a Stanislav Zindulka.

Stella Zázvorková se narodila dva roky potom, co se její tatínek, architek památníku na Výtkově, vrátil z Velké války. Rodiče se tak marně snažili zachránit manželství. Jméno prý dostala podle hrdinky knihy Camila Flamariona. Maminka z ní chtěla mít dlouhonohou blondýnu. Bohužel. Na mateřskou lásku tak čekala marně.

Všude jí bylo hned plno

Ráda se předváděla a všude na ní musel dohlížet starší bratr Jan, pozdější filmový architekt. Vyrůstala tak mezi kluky. V anglické internátní škole se naučila několik jazyků. Když byla v pubertě, rodiče se rozvedli. Uzavřela se a pomohlo až divadlo.

Ale ty Kopeckého ženské...

Stella Zázvorková

V nové škole experimentálního divadla E. F. Buriana hrála hned první den: živé kulisy. Osudově se tu taky seznámila s Brodským, Horníčkem nebo Kopeckým. Po válce si Kopeckého vzala, čekali Janičku. Jenže ty Kopeckého ženské a deprese... Po roce se rozvedli a na dceru zůstala sama.

Sebevražda dcery

Na prahu 60. let byla opravdu šťastná. Už nebyla „jen“ dcerou slavného architekta. Ale pak našla doma dceru Janu mrtvou. Pravděpodobně mělo jít o demonstrativní sebevraždu. Herečka se dlouho trápila, nakonec smutek řešila prací. Pod křídla si ji vzal Jan Werich. Jí i dalším zařídil společné bydlení v domě ve Velvarské ulici.

Vrchol popularity

Všichni se scházeli u jednoho stolu. Jejího. Platila za výbornou kuchařku. Když oslavila 50, byla na vrcholu popularity. Točila jeden film za druhým... Jejím posledním filmem Stelly Zázvorkové (a stejně tak i Vlastimila Brodského) bylo Babí léto. Zemřela v květnu 2005.


Účinkují: Valérie Zawadská a Stanislav Zindulka
Napsala: Dominika Hvorecká
Režie: Bela Schenková
Natočeno v roce 2016. Premiéra

autoři: lup , Dominika Hvorecká
Spustit audio

Související