Lékařka varuje: Po některých lécích na migrénu můžete přibrat nebo mít deprese!

15. červen 2016

Migréna není obyčejná bolest hlavy. Je to specifická nemoc, která má řadu příznaků a řadu způsobů léčby. Neuroložka Eva Medová z FN Královské Vinohrady varuje před domácí samoléčbou.

„Při migréně je bolest velice intenzivní, pulzující a je jen na půlce hlavy,“ popisuje lékařka Eva Medová. Migréna začíná ve spánku kolem oční bulvy nebo za okem. Bolest bývá doprovázena zvracením, úzkosti. Migrenikům je chladno nebo naopak horko. Mají žízeň a často močí.

„Migréna je primární nemoc, u které se ale dalším vyšetřením nedá zjistit příčina.“ Ví se jen, že její generátor je v mozkovém kmeni. Jak si od ní pomoct? „Problém je už první fáze záchvatu. Některým pacientům prý pomáhá černá káva nebo jít na vzduch, osprchovat si hlavu... Většina lidí ale sahá po léku.“

Čtyři fáze záchvatu migrény

  1. Prodromální část (změny nálad, úzkost, člověk se „necítí dobře“, je jako před bouřkou)
  2. Aura (ta je ale jen u 20 % migreniků)
  3. Vlastní silná bolest hlavy
  4. Postdromální fáze (pacient usíná a spánek mu přináší úlevu)

Odborná léčba

Během záchvatu migrenici užívají triptany, tedy léky, které působí na mozkových cévách a dokáží zastavit i už rozvinutý záchvat. U lidí, kteří mají migrénu i 15x měsíčně se volí preventivní léčba (antiepileptika, blokátory kalciových kanálů nebo beta blokátory).

Léčba ale musí být u neurologa, který se nejdřív ptá na vaše další nemoci. „Některé léky totiž zhoršují deprese, po jiných zas můžete přibírat na váze,“ dodává.

autoři: lup , Stáňa Lekešová
Spustit audio