Jsou vejce zdravá, nebo ne?

19. srpen 2016

Určitě jste už mnohokrát slyšeli různá protichůdná doporučení (jednou zdravá jsou, pak zase ne, a to hlavně kvůli cholesterolu). Pokud je ale budete jíst s mírou, tak vám jedno denně určitě neuškodí.

„Cholesterol totiž vejce obsahovat musejí, jinak to ani nejde,“ říká Aleš Rajchl z VŠCHT v Praze. Představa, že by ho vejce neměla, je prý opravdu naivní. Potřebuje jej totiž zárodek, pokud se z něj má vylíhnout kuře.

„Pokud si ale dáte jedno slepičí vejce denně, tak se vám vůbec nic nestane,“ dodává. Vždy ale záleží na vašem pohybovém režimu, genetické zátěži, stáří, nebo jestli se léčíte s nějakou nemocí.

Musí se vařit? A jak skladovat?

Podle Rajchla je dobré vejce z preventivních důvodů vařit, eliminují se tak možné patogeny, které se v něm mohou nacházet. „Na druhou stranu, asi nejstravitelnější jsou vejce uvařená na hniličku. Volba je na vás.“

Platí tady pravidlo skladování při nízké a nekolísající teplotě (5─18° C), tedy jednoznačně v lednici. Od okamžiku, kdy je vynesete z obchodu, byste je měli co nejdřív opět vložit do lednice, neměly by se rosit, kdy hrozí nárůst plísní nebo prostup mikroorganismu do vaječných hmot.

křepelčí vajíčko, vejce, křepelka

Na obalu hledejte zemi původu

Nejdůležitější je kód uvedený přímo na vejci. „Dozvíte se, z jakého chovu pocházejí (bio chov, na podestýlce, klecové a podobně), pak země produkce. Nic si přitom nemusíte pamatovat, v krabičce máte návod, kde se dočtete, co který kód na vejci znamená.“ říká Rajchl.

Co vejce obsahuje? 
  • Z nutričního hlediska jsou velice zajímavá a navíc velmi dobře stravitelná. Poměr aminokyselin v obsažený v bílkovinách je velice vyvážený. Dalo by se říct, že vaječný protein je etalonem mezi bílkovinami, ty ostatní bílkoviny se k němu jen z dálky blíží. Mají taky lipidy (tuky) a ty jsou zajímavé třeba tím, že obsahují vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, což je pro naše tělo poměrně výhodné. V neposlední řadě jsou to minerální látky a vitaminy skupiny B.
autoři: lup , Eva Kličková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.