Skoro žádné mléko, trochu kakaa a hodně cukru. Tohle si mažete na chleba! Přesto výsledky dTestu překvapí

6. říjen 2016

Test zdravotní nezávadnosti lískooříškových pomazánek.

Ve 14 testovaných lískooříškových pomazánkách tvořil polovinu obsahu cukr. Třetina byl tuk a o zbytek se dělí další složky (v závislosti na výrobci). Všechny výrobky měly až 13 % lískových ořechů, 13 % jiných ořechů a 6–10 % kakaa. Nejmenší podíl měla mléčná složka (sušené mléko nebo syrovátka).

Časopis dTest zajímala zdravotní nezávadnost výrobků. Plísně sice nenašli, zato mykotoxiny. Naštěstí ale ne v ohrožujícím množství. „Všechny pomazánky byly hodnoceny buď velmi dobře nebo dobře. I ta, co dopadla nejhůř, dopadla uspokojivě. Se známkou 3,“ vysvětluje Olga Šlesingerová.

Nejlepší výsledky dTestu měly všechny tři testované výrobky značky Nutella:
  • první dvě příčky obsadily výrobky z Německa a Itálie
  • třetí pak Choco´la lískooříšková pomazánka (Penny)
Nejhorší hodnocení dTestu:
  • DeRit organic chokoreal hazelnut (výrobek pro vegany, tedy bez mléka)
  • lískooříšková pomazánka z Billy (s mlékem)
autoři: lup , Eva Kličková
Spustit audio