Pro člověka je nebezpečná i nakažená neviditelná larva klíštěte!

7. červen 2017

Asi 4 000 lidí v Česku ročně onemocní boreliózou. To není málo ani ve srovnání s okolními zeměmi. Hlavním přenašečem je klíště obecné, a to i jeho nymfa (larva).

„Pozor na to! Nymfa se dokáže na člověka přisát a vy to vůbec nezjistíte. Vidět je až pod mikroskopem. Myslete na prevenci, ne na následky,“ varuje Tomáš Nedělka, lékař Neurologické kliniky dospělých FN Motol.

Třeba proti klíšťové encefalitidě funguje očkování, u boreliózy ne. „Až do roku 2000 se očkovalo, ale s malou (78%) účinností. Hlavně ale měly vakcíny množství nežádoucích účinků.“

Jedinou prevencí je tak vhodné oblečení a repelenty. „Počet diagnostikovaných pacientů ale stále roste. Velká část nemocných pak má ale i navazující komplikace (neurologické, pohybového aparátu, srdeční). V těchto souvislostech je to docela velký epidemiologický problém,“ konstatuje.


Ještě před 20 lety nám vědci tvrdili, že se klíště nedostane nad 1000 m n. m. Dnes jsou ale infikovaná klíšťata i na našich nejvyšších horách. Zároveň klesá i imunitní kondice Čechů.Tomáš Nedělka, neurolog FN Motol

1. stádium nemoci

Nejdřív je to nafialovělý flek na kůži (erythema migrans). Ten se časem zvětšuje, může zasáhnout i velkou část končetiny. „To už je velmi alarmující a taky vás to donutí jít k praktickému lékaři. Dostanete antibiotika, na nějaké laboratorní testy ale zapomeňte, v tomto stádiu nic neřeknou.“ Vaše imunitní reakce proti lymské borelióze zafunguje až po několika týdnech.

2. stádium

Problém nastává ve chvíli, kdy se na vás přisaje larva nebo třeba neopatrně a bez rukavic vytáhnete klíště psovi. „Tady už nemoc přechází do generalizovaného stádia.“ Máte zvýšenou teplotu, bolí vás klouby, můžete mít problémy i se srdcem (arytmie, dušnost) nebo závažné neuroboreliózy.

Postboreliový syndrom

Pokud se nemoc nepřeléčí, nebo není antibiotická léčba z nejrůznějších důvodů účinná, může nastoupit postboreliový syndrom. „Borelie jsou totiž spirálovité mikroorganismy, které dobře pronikají do organismu, hlavně do oblastí, které jsou mimo imunitní kontrolu (jako chrupavky kloubů.“ Rády se stěhují i do centrálního (a periferního) nervového systému a taky navozují nějaký imunitní deficit.

autoři: lup , Jiří Holoubek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.