Laserová operace očí není pro vás? Lékař vám může vložit kontaktní čočku přímo do oka

30. srpen 2017

Po operaci oční vady vám krátkozrakost i dalekozrakost zmizí už čtyři hodiny po operaci. Vidíte vlastně hned.

„Umíme korigovat téměř jakoukoli dioptrickou vadu,“ říká Eva Jerhotová z Oční kliniky DuoVize. Pokud se u vás nedá použít laserová operace, můžou vám lékaři implantovat drobnou kontaktní čočka přímo do oka. U pacientů po třicítce se čočka může vyměnit i za umělou.

Uvidíte hned po operaci

Bát se prý nemusíte. Laserové operace dovolují velmi rychlou rekonvalescenci. „Vidíte hned po operaci, která je ambulantní. Obě oči děláme současně a po nějakých čtyřech hodinách drobného diskomfortu, kdy oči často slzí a pálí, vidíte velmi slušně bez brýlí nebo čoček,“ vysvětluje lékařka.

Kontrola je druhý den a pak hned do práce. Klidně můžete sportovat, výjimkou je pouze plavání. Bát se prý nemusíte ani nějaké bolesti při zákroku. Předchází ji totiž kapání znecitlivujících kapek. A pokud o sobě víte, že se hodně bojíte, můžete dostat i nějakou „tabletku na snížení úzkosti“.

Pečlivě vybírejte pracoviště

Oční operaci předchází velmi podrobné vyšetření, včetně kontroly sítnice a očního pozadí, které lékař vidí, jen když vám oko předtím „rozkape“. Před výběrem některého z mnoha pracovišť byste se taky měli zajímat (a porovnat) cenu zákroku, platíte ji totiž z vlastní kapsy.

Co na to lékařka?

„Podobné dotazy slýchám hodně často,“ říká lékařka. Ale nedokáže si prý představit, co by se na laserové operaci mohlo nějak zásadně nepodařit. „Sama ji mám za sebou, takže obavy chápu,“ dodává. „Laserová operace je ale jen povrchový zákrok. Pokud projdete komplexním vyšetřením, kdy vám lékař operaci doporučí (nebo ne), pak je na dobrý výsledek zaděláno a určitě uvidíte líp!“

autoři: lup , Jiří Holoubek
Spustit audio