Jak moc zasahovat do výchovy partnerových dětí v nové rodině? Odpovídá psychoterapeut

20. únor 2018

„Děti potřebují pohled obou pohlaví. Takže nový partner nebo partnerka by měli ve výchově zanechat stopu. Ale je velmi důležité, aby tam byl nějaký čas na aklimatizaci, zjistit, jaké procesy tam fungují,“ radí psychoterapeut Lucian Kantor.

„Vaše děti mají polovinu vašich genů, takže jste spoustu věcí schopní pochopit, i když jsou společností netolerované. Ale když s dětmi nejste svázaní geneticky, mnoho věcí nechápete a nejdřív se je musíte naučit chápat. Vnímat třeba to, že to dítě reaguje na stres a že to není rozmazlenost,“ vysvětluje Psychoterapeut Lucian Kantor.

„Svoje výchovné kroky byste pak měli nejdřív konzultovat s biologickým rodičem bez dětí a vnášet tam svoje otázky, aby změny, které budou v systému nastávat, vytvářel právě biologický rodič. Sami pak vstupujete, až si na novou situaci děti zvyknou.“


Např. Nelíbí se vám, že děti chodí spát ve 22 h. Nejdřív to zkonzultujte s biologickým rodičem, aby on udělal tu změnu. I tak budou děti vnímat, že tvůrcem změny je nový příchozí. Ale lépe se s tím vyrovnají. Jinak když řeknete „Je čas jít spát“, tak vám to dítě odpoví „Ty nejsi moje máma / můj táta“ a je to.

Zásah jen biologického rodiče nestačí

A nestačí jen zásah do výchovy od starého partnera? „Nestačí. Ve chvíli, kdy maminka zůstane sama, děti si hledají ve svém okolí jiného muže, který jim vyplní ten prostor. Může to být učitel, trenér, soused, kdokoliv, kdo dává vzor, otisk toho, jak to v té dané kultuře funguje.“

Rada odborníka

„Doporučil bych posluchačce, aby se snažila být té 13leté dívčině spíš kamarádkou. Aby spolu vytvořily ženskou koalici. Aby jí třeba nabízela ženské práce doma, nemyslím zapojovat proti její vůli, ale spíš ji inspirovat k tomu, aby si našla u táty svoji ženskou roli.“ Třináctileté dítě totiž testuje hranice.

„Jde tam o to, že když to posluchačka vydrží, bude postupně získávat kredity. Ona si potřebuje vyzkoušet, že má proti sobě osobnost. Protože už 13leté dítě testuje vlastní biologické rodiče, jestli jsou osobnosti, jestli ustojí tlak okolního světa a jestli mohou být vůbec vzory pro další dospělý život.

autoři: Tereza Stýblová , rota
Spustit audio