3 zaručené tipy na prodloužení života. Podle gerontologa Tomáše Richtera

1. červen 2016

Hlavně muži po 50 se o sebe nejsou schopni postarat sami... Nezoufejte ani, když ve svém okolí nemůžete najít vhodného partnera. Lékař má pro vás další tip.

S tréninkem zdravé mysli je dobré začít co nejdříve. Nejdůležitější je kognitivní, cílená stimulace mozkových funkcí: procvičování krátkodobé a dlouhodobé paměti. Alespoň to radí primář Geriatrické kliniky VFN a 1. LF UK v Praze Tomáš Richter. Co určuje, jakého věku se dožijete právě vy?

1. Nebuďte single

„Vždy a všem doporučuji, aby od mládí střídmě jedli, hodně se hýbali a žili ve spokojeném partnerském vztahu,“ říká gerontolog. „Být single je krásná věc tak ve 30. Možná ještě ve 40. Ale v 50, hlavně u mužů, kteří se o sebe nejsou schopni postarat stejně jako ženy, je to už špatně.“

2. Kupte si pejska

Muži často trpí finanční a emoční nestabilitou. Velmi důležité jsou taky mezilidské vztahy celé rodiny. Prodloužit život vám prý může „emočně stabilizující faktor“: pořiďte si pejska. Pes vás udrží v mentální, ale i fyzické kondici. Musíte s ním totiž několikrát denně ven, a to i když vás bolí kyčel nebo rameno.

3. Choďte na procházky

Určitě nezapomínejte na fyzickou aktivitu, na sport. „Z posledních studií dokonce vyplývá, že vám fyzická aktivita vyplaví do organismu vnitřní opioidy a dostaví se příjemný pocit štěstí a pohody.“ Pro seniory je nejzdravější přirozená rychlejší chůze. „Vystupte z tramvaje o stanici dřív, nebo dojeďte výtahem o patro níž. Když zbytek dojdete, uděláte něco pro své zdraví.“

autoři: lup , Stáňa Lekešová
Spustit audio