„A podle čeho jste si muže vybrala vy?“ Psycholog popisuje nevědomou metodiku výběru partnerů

21. březen 2016

Rozhoduje vzhled? Povaha? Schopnosti? Nebo peněženka?

Většina vztahů vznikne z impulzu ženy. Dřív byli muži dobyvateli a ženy pevnostmi, které se bránily. Nakonec je muži dobyli a všichni byli šťastní. Dnes ale už bránících se pevností ubylo a z mužů-dobyvatelů se stali sběratelé. Někdy dokonce úlovky. Co tedy teď o vztazích rozhoduje?

„Jde nám všem opravdu jen o vzhled,“ říká na rovinu psycholog Petr Šmolka. Hlavně muži se vždy rozhodují podle vizuální a dotykové sympatie. U žen hraje ještě velkou roli rodina: pokud měly spokojené dětství, hledají obraz svého otce. „Hloupé je, že řada rodin funguje spíš jako odstrašující příklad.“

Otec, svaly, nebo peněženka?

Dívka s despotickým otcem nebude chtít stejného partnera. Bohužel se tak ale často vyhne i tomu přirozeně dominantnímu. „Submisivní muž jí ale časem přijde nezajímavý, nerozhodný, neprůbojný. Takže to vlastně přešvihne.“ Výběr ženy je často ovlivněný ještě jejími biologickými hodinami.

V době zvýšené pravděpodobnosti otěhotnění si žena vybírá partnery i podle toho, jestli by byli geneticky vhodnými dárci spermatu. V kurzu jsou pak na první pohled zdraví, silní muži. V jiných fázích cyklu ji ale jako atraktivní připadají muži, kteří mají „přístup ke zdrojům“, tedy muži schopní uživit rodinu.

Ideální muž vyhynul. Zakázaných přibylo

„A teď to zkuste skloubit! Muž, který je zajímavý a má dobrý genetický vklad, a ještě aby uživili rodinu?“ vypočítává Šmolka. „To je virtuální bytost, která u nás byla spatřena naposledy na konci 18. století,“ glosuje. Ženě nezbývá než slevit. Určitě tady existuje ale skupina tzv. zakázaných mužů.

Poznat je často ale nejde. On totiž každý desátý potenciální partner má charakteristiky, kterými rozbije jakýkoli vztah. Jedno je ale jisté: hysterky (a to jak muži, tak ženy) se nezmění nikdy a lidi závislí na drogách nebo alkoholu se změní na chorobné agresory.

Ostatní záznamy poraden najdete v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Jolana Voldánová
Spustit audio