Alergii u dětí se dá předejít volným pohybem mezi domácími zvířaty a v přírodě, tvrdí hygienická hypotéza

3. duben 2015

Každý rok přibývá alergiků. Nemůže to být ale přílišnou uzkostlivostí rodičů, kvůli které si děti nevytvoří imunitu?

Pokud děti nejsou izolovány od přirozeného prostředí a jsou třeba mezi domácími zvířaty a občas se plazí v trávě, může jim to být prospěšné jako prevence před vznikem alergie. Ale zatím je to doloženo jen málo a vedou se nad tím docela vzrušené odborné diskuse.


Pylové zpravodajství shromažďuje údaje z 10 až 12 lapačů pylu rozmístěných po republice. Informují o tom, co je právě ve vzduchu (kvalitu a kvantitu), ale taky jaká je míra a koncentrace. To vše v intervalu týden zpátky a týden dopředu.

„Ještě to absolutně doporučovat nemůžeme. Ale říká se, že se to zatím jeví příznivě u dětí, které tak vyrůstají do jednoho roku. Úplně jasno v tom ale odborná obec ještě nemá. Říká se tomu hygienická hypotéza,“ prozradil Petr ČÁP, vedoucí lékař Centra alergologie a klinické imunologie Nemocnice Na Homolce.

Alergie vs. migréna

Rozhodně se zatím ale nepodařilo prokázat žádnou souvislost mezi alergií a migrénou. „Řada pacientek, které nadměrně konzumují čokoládu, kakao, kávu, můžou mít potíže s migrénou častěji. Ale nejde to obecně označit za alergii. Je toho daleko víc, co v tomto vztahu nevíme,“ přiznává odborník.

Alergie na vnější prostředí, konkrétně na pyly je mnohem schůdnější, tedy lépe zvladatelná, než třeba potravinová alergie. U nich se naopak dlouho hledá původce.

Co dělat poprvé?

„Má-li podezření, že vždy v tu samou dobu s nástupem jara má potíže oční, ušní, případně i kašel, případně i pocit ne úplně ideálního dechu, protože může jít také o počínající projevy, byť mírné, sezónního alergicko-průduškového astmatu, tak pak by měl usilovat o to se někde nechat vyšetřit,“ říká lékař.

Pokud to nestihne například pro velký nával v ordinaci, může si zajít do lékárny, koupit si nějaká voně prodejná antihistaminika alespoň v malém množství. „Ve velkém se neprodávají, to pak dáváme my jako alergologové,“ dodává Čáp.


Chronologie pylových alergenů
přelomu února a března – líska, pak olše
počátek dubna – bříza (spolu s trávami nejagresivnější)

Letošní pylová sezona

Letošní sezona už začala. Ale jen zvolna. „Bylo tu takové iniciální stadium. Ne moc agresivní. Určité potíže už lidi hlásili. Jak ve smyslu slzení, pálení, svědění očí, tak vodnaté rýmy nebo kýchání. Ale velmi mírně,“ říká alergolog.

Alergikům pomohl chladný a deštivý začátek dubna. Vzduch je díky tomu pročištěn nevyskytuje se v něm tolik alergenů.

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autor: ČRo Dvojka
Spustit audio