Češi podceňují očkování proti klíšťové encefalitidě. Nikde nejste v bezpečí, varuje lékařka

28. červen 2018

Česká republika je v evropském žebříčku dlouhodobě na prvních místech ve výskytu onemocnění klíšťovou encefalitidou. Klíšťata u nás mají ideální podmínky pro život. A navíc je proti encefalitidě očkováno stále jen 25 % populace.

Počet nakažených u nás každým rokem roste. Klíšťovou encefalitidu loni prodělalo zhruba 750 lidí. U boreliózy se počet nakažených pohybuje kolem 6000 ročně. „Vlivem změny klimatu u nás neexistuje žádný kraj, kde by klíšťata nebyla,“ varuje Martina Spaziererová, praktická lékařka pro děti a dost z EUC Kliniky Kladno.


Klíšťová encefalitida je velmi závažné onemocnění, které může mít za následek i smrt nebo dlouhodobé postižení. Začíná většinou jako běžná viróza – teplotami, bolestmi hlavy, bolestmi kloubů nebo zad. Po několika dnech příznaky odezní, ale za nějakou dobu se vrátí v horší podobě. V této druhé fázi už totiž nemoc napadá přímo mozek a míchu.

Klíšťová encefalitida

„A co je horší, už nejsou jenom v lesích, ale i v parcích nebo třeba v běžném trávníku na sídlišti. Takže argument, že nechodíte do lesa, a tak nebudete mít klíště, už dneska vůbec neobstojí.“ Lékařka proto vyzývá, aby se Češi nebáli a nechali se naočkovat. „Očkování je jedinou spolehlivou a téměř stoprocentně účinnou ochranou před rizikem onemocnění klíšťovou encefalitidou.“

U malých dětí má klíšťová encefalitida mírný průběh a zůstává bez následků. „Vakcína je vhodná i pro děti starší jednoho roku, ale očkovací strategie by měla být zaměřená především na dospělé, protože u nich má nemoc často velmi vážný průběh s dlouhodobými následky. A vůbec nejhorší je toto onemocnění pro starší lidi, u nich končí často úmrtím.“

Klíště, na rozdíl od komára, na nás číhá pasivně


Borelióza je mnohem častější onemocnění, ale je-li správně a včas diagnostikována, je poměrně dobře léčitelná antibiotiky. I tato nemoc má několik stadií, ovšem jednotlivé fáze jsou od sebe oddělené někdy i mnoho měsíců nebo let.

Lymská borelióza

Borelióza nemá sice tak fatální následky, ale není-li včas přeléčená, může pacientovi způsobit nepříjemné komplikace. „Především u dětí je časné její kožní stadium, které většinou dobře rozlišíme, ale někdy může také odeznít, aniž bychom si ho všimli,“ upozorňuje praktická dětská lékařka.

„Borelie je v tomto časném stadiu velmi dobře citlivá na antibiotika a není se čeho bát,“ ujišťuje Martina Spaziererová. Laboratorní testy ovšem podle ní, pokud jde o diagnózu boreliózy, nejsou spolehlivé. „Spousta lidí má pozitivní test na protilátky i z dřívějška, někdo prodělá boreliózu skrytě a někomu se protilátky nevytvoří vůbec,“ upozorňuje na závěr.

autoři: and , Jiří Holoubek
Spustit audio