CHAT: Co znamená pro zahrádkáře leden? Čas na první výsev!

20. leden 2017

Jaký substrát použít? Které odrůdy muškátů jsou vhodné pro začátečníka? Jaká je vhodná teplota klíčení a jak jí docílit? (Nejen) na tyto otázky vám v pátek 20. ledna (po 10:30) odpoví naši odborníci Ludmila Dušková a Jan Kopřiva.

Letošní leden přinesl silné mrazy, haldy sněhu, ptačí chřipku a většinou zataženo. To všechno vás ale nesmí odradit, pokud jste „pravý zahrádkář“! Jinak totiž lehce propásnete agrotechnické lhůty, sklizně byste se taky vůbec nemuseli dočkat.

„Každý bdělý pěstitel tak ani v lednu neodpočívá, ale začíná s prvními výsevy,“ říká zahradní odbornice Ludmila Dušková. Jaké plodiny by vás tak měly zajímat nejvíc?

Zelenina, ale i květiny

Jsou to plodiny s dlouhou vegetační dobou (celer, papriky), z květin pak především muškáty. Celer je teplomilná zelenina s vegetační dobou 180 až 240 dní, a to od výsevu do sklizně. Pokud leden propásnete, ještě to můžete zkusit začátkem února. „Opožděné výsevy vedou k nedostatečnému vývinu bulev,“ varuje.

autoři: Ludmila Dušková , Jan Kopřiva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.