CHAT: Dokončovací práce v podzimní zahradě

24. listopad 2017

Má se radikální sestřižení růží provádět na podzim nebo až na jaře? Kdy se mají stříkat broskvoně proti kadeřavosti? Na otázky odpoví v pátek 24. listopadu v 10:30 odborníci Ludmila Dušková a Jan Kopřiva.

Stromy opadávají postupně a první mrazíky vykonají své. Tak se hromadí nekonečné haldy, které je potřeba zpracovat. Pokud máme stromy poblíž domů, listí plní i okapy. Listí není odpad, ale velice kvalitní organický materiál pro výrobu listovky. Nutné je důkladné vyhrabání, ponechané listí je zdrojem infekce v dalším roce. Před zimou nesmíme zapomenout na ostříhání uschlých trvalek, květy růží, odplevelíme záhony a přihrneme růže i přezimující zeleninu. Pak již jen zryjeme záhony, které se budou na jaře osévat. Vyplatí se také doplnit mulč. U růží je nejvhodnější mulčovací kůra, ale výsadby trvalek a zvláště pak levandulí je možné namulčovat lávovou drtí, keramzitem či štěrkem. Vždy je ale nutné použít podložní černou netkanou textilii, která zabraňuje prorůstání plevelů. Takto můžeme zahradu v klidu opustit a na jaře nás uvítá v plné kráse.

autor: Ludmila Dušková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.