CHAT: Jak uskladnit zeleninu?
Zima se blíží, a pokud jste letos vůbec něco vypěstovali, měli byste zeleninu taky řádně uskladnit. Jak? Své zkušenosti a rady nabídnou Ludmila Dušková a Jan Kopřiva. Ptejte se po vysílání poradny, v cca 10:40 hodin.
„Část sklizně zeleniny uchovávejte nezakonzervované v přirozeném stavu,“ říká Jan Kopřiva. Na kořenovou zeleninu se běžně používají bedýnky s pískem. Problém je v tom, že sklepy jsou příliš suché, někdo ho nemá vůbec.
Jak na to?- zeleninu zhruba očistěte od zeminy
- nechte ji lehce proschnout
- odstraňte veškeré poškozené části, protože musí být v bezvadném stavu
Kořenová zelenina patří do pytle
Na uskladnění petržele, mrkve, pastináku, celeru, ale i červené řepy nebo kedlubnů postačí silnější igelitový pytel. Nahoře jej přehrneme do manžety, postavíme na konečné místo a do poloviny (maximálně až dvou třetin) jej naplníme kořenovou zeleninou. Nahoře musí zůstat otevřený, manžeta zabraňuje přilnutí stran. Pokud máte sklep hodně vlhký, můžete do stran vyrazit několik otvorů pro lepší větrání.
Další variantou je perlit místo písku. „Je to inertní stavební materiál, který se prodává i v malých pytlích v zahradnických prodejnách. Dá se zalévat, velmi dobře udržuje vlhkost a je čistý a neplesniví,“ dodává Ludmila Dušková.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.