CHAT: Jsou mravenci škůdci nebo významní predátoři?

21. duben 2017

Co jsou mravenčí bufety? Jak dlouho účinná látka vydrží a jak funguje? Na otázky odpoví v pátek 21. dubna v 10:30 odborníci Ludmila Dušková a Jan Kopřiva.

Za opravdové škůdce se považuje mravenec obecný a domácí. Naopak mravenec lesní je chráněný a v lese i užitečný. Tak, pozor, tyto mravence nehubit! Bez přípravků se v boji proti mravencům neobejdete. Pak je dobré sáhnout po účinných přípravcích proti mravencům, jejichž účinné látky jsou pouze přírodního původu. Velmi vhodné je například používat přípravky na bázi pyrethrinů z květů kopretiny starčekolisté. Používá se jako posyp nebo postřik. Přípravek působí na mravence okamžitě. Sype se na místa, kde se nejvíce objevují, zejména v okolí domu, těsně u zdí nebo přímo do mraveniště. Přípravek se velmi dobře rozpouští ve vodě. Připraveným roztokem je dobré postříkat mravenčí stezky, ale také je vhodné jej nastříkat i do různých štěrbin a mezi dlaždice.

autor: Ludmila Dušková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.