CHAT: Kdo nám v červnu škodí na zahrádce

2. červen 2017

Může květilka cibulová škodit i na póru? Je možné před sklizní likvidovat škůdce chemicky? Na otázky odpoví v pátek 2. června v 10:30 odborníci Ludmila Dušková a Jan Kopřiva.

Ředkvičky napadají za teplého počasí hlavně dřepčíci, jejich přítomnost poznáme podle vyžraných malých otvorů v listech. Napadají i klíčící rostliny a zlikvidují je, starší rostliny výrazně oslabují. Vzhledem ke krátké vegetační době je chemické ošetření ředkviček prakticky nemožné. U brukvovitých zelenin je hlavním škůdcem bělásek zelný. Pěkně se třepetá nad záhony zelí, květáku či kapusty a klade vajíčka na spodní stranu listů zeleniny. Malé, zpočátku tmavě šedé housenky rychle rostou a čím jsou větší, tím rychleji se rozlézají a okusují odspodu listové čepele. Pokud škůdce nezlikvidujete co nejdříve, zůstanou zelenině z listů jen silnější žilky. Košťálovou zeleninu poškozuje také plodomorka zelná, komáru podobný hmyz.

autor: Ludmila Dušková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.