CHAT: Když vám fíkus přeroste přes hlavu

10. březen 2017

Jak o fíkus správně pečovat? Jaký vyžaduje substrát? Na otázky odpoví v pátek 10. března v 10:30 odborníci Ludmila Dušková a Jan Kopřiva.

Jsou to ideální rostliny do všech bytů. Rostliny poměrně rychle rostou a dorůstají mnohdy do nezvladatelných výšek. Když navíc stárnou, mají přirozenou tendenci shazovat spodní listy. Tehdy je zapotřebí zasáhnout. V případě obří rostliny se nabízejí dvě možnosti: buď rostlinu seříznout a pokusit se o její zakořenění nebo použít metodu bandážování stonku. Ve spodní části stonku, kde již nemá rostlina listy, proveďte ostrým nožem mělký zářez zdola nahoru. Do zářezu vložte kamínek, aby se udržel otevřený. Řeznou plochu můžete poprášit stimulátorem a kolem zářezu omotejte vlhký mech, který přivažte provázkem. Kolem ještě upevněte igelit.

autor: Ludmila Dušková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.