CHAT: Nenechte si úrodu zničit houbovými chorobami

9. březen 2018

Kdy je dobré provést postřik angreštů proti padlí? Kdy ošetřit růže proti černé skvrnitosti, padlí a rzi? Na otázky odpoví v pátek 9. března v 10:30 odborníci Ludmila Dušková a Jan Kopřiva.

Kromě celé řady škůdců trpí rostliny i obřím množstvím houbových chorob. Výtrusy přezimují na rostlinách, listí, případně i na posklizňových zbytcích. Mezi nejhorší patří padlí, moniliová spála, strupovitost , rez a skvrnitost listů. Protože vývoj houbových chorob značně ovlivňuje vývoj počasí, není možné čekat, jak se situace bude vyvíjet. Je lepší raději preventivně zasáhnout. Proti celé řadě houbových onemocnění již ve fázi myšího ouška, kdy začínají klíčit výtrusy, které přezimovaly.

autor: Ludmila Dušková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.