CHAT: Opomíjené rychlení zeleniny v pařeništi

9. únor 2018

Je vhodnější na pařeništní okna sklo nebo fólie? Jaká zemina by v něm měla být? Na otázky odpoví v pátek 9. února v 10:30 odborníci Ludmila Dušková a Jan Kopřiva.

Pařeniště patřilo neodmyslitelně k základnímu vybavení každého zahradníka. Velké zahradnické podniky dnes tuto rychlírnu prakticky nepoužívají a místo nich používají skleníky. Přitom pařeniště je ideální a levný způsob pro drobné pěstitele. Základem je pařeništní rám. Šířka by neměla být větší než 150 cm, tím je zajištěný pohodlný přístup z obou stran. Pokud vám to dispoziční podmínky zahrady dovolí, měl by být sklo k jihu. Šířka pařeništních okem se většinou dělá 100 cm a záleží jen na vás, kolik oken využijete. Často se místo skla používá igelit, ten ale nemá takové izolační vlatnosti jako sklo. Pro časné pěstování se vyplatí dokonce mít na oknech sklo dvojité.

autor: Ludmila Dušková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.