CHAT: Pěstujeme dýně a melouny

25. květen 2018

Jak nejlépe dýně skladovat? Jak se zbavit slimáků, kteří nakusují mladé plody? Na otázky odpoví v pátek 25. května v 10:30 odborník Jan Kopřiva.

Z dýní se nejvíce pěstuje typ Hokkaido, menší oranžová dýně, která má všestranné využití. Klasická odrůda Hokkaido je plazivá, potřebuje tedy dostatek prostoru. Nevýhodou je také pozdnější násada plodů. Od minulého roku je v sortimentu i odrůda Amoro F1, typ Hokkaido s polopazivou lodyhou. Rostlina vytváří keř a nasazuje plody velmi brzy. Mezi další oblíbené dýně patří i holozrnná (olejná), která se pěstuje především pro semena. Mezi oblíbené patří i melouny. Stále více pěstitelů je zkouší na svých zahrádkách. Poslední roky umožnily díky teplému počasí velké sklizně. Společným znakem pro pěstování tykvovitých plodin je náročnost na půdu. Vyžadují také dostatečně vyhnojené půdy a dostatek vody.

autor: Ludmila Dušková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.