CHAT: Stále je čas vybrat papriky

17. únor 2017

Je možné vysít i starší osivo? Které odrůdy extrémně pálí? Na otázky odpoví v pátek 17. února v 10:30 odborníci Ludmila Dušková a Jan Kopřiva.

Už dávno nevybíráme pouze podle barvy a způsobu pěstování, ale především podle dalšího využití. A paprika vzhledem k rozmanitosti chuti, tvaru, barev a síly stěny poskytuje především v kulinářské oblasti nevídané možnosti. Kromě paprik plněných mletým masem a využitím do leča rozhodně možnosti úpravy paprik pro obohacení jídelníčku , nekončí. Současný sortiment nabízí odrůdy vhodné pro nakládání, grilování, plnění, ale i smažení. Velký důraz je při vytváření nových odrůd kladen na takové, které vytvářejí silnou šťavnatou stěnu. Sortiment nabízí každoročně i novinky. Proč nezkusit třeba ve foliovníku hybridní Beju, Demetru, Komtesu, Beatrix ad. Pokud máte jen záhon i zde je možné pěstování, třeba červenou Evu, žlutou Ornelu nebo kapii Parade. Milovníci kozích a beraních rohů také nebudou zklamáni.Jsou zde odrůdy pálivé i sladké třeba Poseidon, Artist či Gutera ad.

autor: Ludmila Dušková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.