CHAT: Typhlodromus pyri nebo chemické postřiky?

13. leden 2017

Je možné ho použít na likvidaci mšic? Dá se dlouhodobě skladovat? Na otázky odpoví v pátek 13. ledna v 10:30 odborníci Ludmila Dušková a Jan Kopřiva.

Škody způsobené sáním škůdců jsou nápadné nejen na jádrovinách a peckovinách, ale také na ořešácích a révě vinné. Především pak plstanatost révy,výrůstky na spodní straně listů švestek a deformace listů ořešáků jsou dílem hálčivců a vlnovníků. Svilušky pak škodí především sáním na pupenech, listech i letorostech, vedoucí ke žloutnutí a předčasnému opadu listů. Velmi účinnou ochranou proti těmto škůdcům je zimní aplikace dravého roztoče Typhlodromus pyri. Jeho vysazení v plstěných pásech do sadů a vinic připadá na zimní období, především měsíce leden a únor. Jejich význam spočívá v likvidaci škodlivých roztočů a tím omezení, nebo zcela vyloučení chemických postřiků.

autor: Ludmila Dušková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.