CHAT: Začínáme s výsevy

5. leden 2018

Jak postupovat při výsevu muškátů? Je možné využít semínka z vlastních muškátů odebrané po odkvětu? Na otázky odpoví v pátek 5. ledna v 10:30 odborníci Ludmila Dušková a Jan Kopřiva.

Přestože je začátek ledna a většina na zahrádku ani nepomyslí, je celá řada především květin, které by se měly začít vysévat. Důvodem je jejich dlouhá vegetační doba a pokud chceme aby kvetly brzy, je včasný výsev na místě. O které druhy se jedná? Především muškáty, begonie, petunie, ze zelenin potom celer. Nejjednodušší je asi výsev muškátů vzpřímených (Pelargonium zonale), jejichž semena jsou cenově dostupná, na rozdíl od muškátů převislých (Pel. peltatum), která se u nás prodávají vzhledem k vysoké ceně jen omezeně. Semínka muškátu se podobají tvarem i velikostí kmínu a to již samo naznačuje , že s takovým osivem se bude velmi dobře pracovat.

autor: Ludmila Dušková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.