Chcete přestat kouřit? Poradíme, jak na to

14. leden 2016

Mezi častá novoroční předsevzetí patří přání skoncovat s kouřením. Jak na to vám poradí lékařka Centra pro závislé na tabáku VFN Kamila Zvolská.

„V posledních letech už ale lidmi, kteří se k 1. lednu rozhodnou s tabákem skoncovat, zrovna zavaleni nejsme. Je to spíš rovnoměrně rozloženo v celém roce,“ říká lékařka. Lidé, kteří do centra přicházejí, totiž víc přemýšlejí a nespojuji odvykání kouření s nějakým datem.

Spíš prý jde třeba o studenty, kteří chtějí přestat po zkouškovém období, nemocné, kteří se chystají na operaci a nechtějí v nemocnici trpět abstinenčními příznaky nebo třeba páry, které plánují rodinu.

Bez vůle to nejde

„Je zajímavé, že k nám chodí už jen lidé motivovaní a rozhodnutí přestat kouřit. A to je to nejdůležitější. Bez vůle to totiž nejde.“

První kroky budoucího nekuřáka by měly vést do ordinace svého praktického lékaře. Další možností jsou specializovaná Centra pro závislé na tabáku, kterých je v Česku 41.

Čtěte také


Podle statistiky Ligy proti rakovině se dá 25 až 30 % úmrtí na všechny druhy zhoubných nádorů, připsat na vrub tabáku.

Je kuřák jen nemocný člověk?

Kouření opravdu mezi závislosti patří. Splňuje všechna kritéria. Je to pak prý i častá výmluva kuřáků, kteří tvrdí, že za to nemohou, že „mají diagnózu“ a odvykat chtějí jen s odborníkem v zádech. A bariér je podle Kamily Zvolské opravdu hodně. Patří mezi ně obavy se zvýšení hmotnosti, ale i vlastní zkušenost, kdy jste to už jednou zkoušeli a selhali. Třeba kvůli nepříjemným abstinenčním příznakům.


Jak velkou fyzickou závislost máte, si můžete sami zjistit vyplněním Fagerströmova testu, který najdete na různých internetových stránkách.

Rozhodnuti? Tak co vás čeká?

„Základem každé léčby je psychobehaviorální terapie. To znamená, že si projdete své kuřácké návyky a vytvoříte plán. Musíte mít představu, co dělat jinak abyste neměli chuť na cigaretu.“ Existují i různé léky, které snižují abstinenční příznaky a tím zvyšují šance, že vydržíte nekouřit.

Léky si sice musíte sami zaplatit, ale některé zdravotní pojišťovny na ně přispívají. Informujte se tak přímo v pojišťovně, jejich přehled pak najdete na stránkách Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku slzt.cz.

Pokud se do odvykání pustíte bez pomoci, tak jistě máte šanci. Ale podle lékařky to jsou jen zhruba 3 až 5 % lidí ročně. „Není to totiž nic snadného. Dokonce se v odborných kruzích přirovnává až k síle heroinové závislosti.“

57 % z lidí, kteří se programu účastní, uvedlo, že prozatím předsevzetí nekouřit dodržují

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Daniela Brůhová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.