Nejlepší bylinky na deprese a bolavou duši? Sbírejte je právě teď!

3. červen 2016

Červen je nejlepším měsícem ke sběru bylin. Když se na některé nevypravíte teď, budete mít smůlu. A na třezalku si zajděte na palouk o půlnoci a za měsíčního úplňku. Možná vás sousedé budou pokládat za čaroděje nebo lesní divoženku, ale věřte, že má v tu dobu nejvyšší obsah účinných látek!

„Co nenasbíráme v červnu, už nedohoníme. Vypíchla bych černý bez a lípu. Třezalka je klasická svatojánská bylina a v tomto období má první květy. Je to ta nejsilnější třezalka,“ doporučuje bylinkářka Mirka Paclová. Třezalka je výborná na depresivní stavy, související s nespavostí a dnes tak časté pocity bolavé duše.

Magické síly úplňku

Podle starých lidových rčení je nejlepší se na ni vypravit na svatého Jána. Podle Mirky Paclové to potvrdily i chemické rozbory. Sama na ni chodí o nejbližším úplňku ke sv. Jánu, těsně po půlnoci. „Díky měsíčnímu svitu má třezalka vysoký obsah účinných látek.“

Pokud se do lesa za tmy bojíte, alespoň si ráno pořádně přivstaňte. „Na sluníčku účinné látky rychle vyprchávají.“ Pokud zaspíte, vypravte se raději na hluchavku bílou. Pro bylinky ale nemusíte jen do lesa: zkuste kopr ze zahrádky.

Zdravá grilovačka

„Podporuje matabolismus a výborně působí na trávicí cesty. Používat ho můžete do salátů, marinád a skvělá je i první koprová omáčka.“ Nezapomeňte ani na tymián, šalvěj, saturejku či dobromysl. Jsou to bylinky, které podporují trávení a ještě k tomu dodají masům neopakovatelnou chuť a aroma.

grilování

Mirka Paclová doporučuje kombinaci tymiánu s rybami, šalvěj na divočinu a tučnější vepřová masa. Nic ale nezkazíte, ani když to všechno smícháte dohromady. „Jen opatrně se šalvějí a saturejkou. Když jich je moc, mají nahořklou příchuť.“

autoři: ide , eh
Spustit audio