Chcete sami sobě porozumět? Vytvořte si mapu života

22. květen 2017

Chcete pochopit proč se vám „TO“ pořád děje? Odpovědi, na které přijdete sami, nabízí tzv. mapování života.

„Mapováním sami sebe strávíte tak kolem tří hodin. Ruku na srdce, kdy jindy se k sobě tak blízko dostanete?“ ptá se Jana Tamchynová, terapeutka z BesNet Centrum Praha. Při mapování si tvoříte vlastní atlas, soubor map rok po roce. Jak na to?

Mapa života ve 4 krocích
  1. krok: Vezměte si velkou plachtu.
  2. krok: Beze slov na ni zaneste své životní příběhy s rokem a vaším tehdejším věkem.
  3. krok: Připojte i osobní psychické prožitky (smutek, radost...).
  4. krok: Vezměte pastelky a svou řeku dobarvěte.

Vznikne mapa souvislostí, na které jste dřív určitě ani nepomysleli. Mapujete okamžiky, kdy vám někdo vzal na pískovišti kuličku, až po dramatičtější okolnosti. Terapeut vám může pomoct objevit nějaké skryté trauma.

„Od toho je. Každý účastník odkrývá pouze konformní slupku, nejde do hloubky. A i kdyby chtěl, odborník zasáhne, tak, aby to to bylo bezpečné,“ vysvětluje Tamchynová, proč je přítomnost terapeuta důležitá. A co se s vámi stane, když na TO konečně přijdete?

Efekt „Heuréka!“ a pocit úlevy

Tamchynová slibuje efekt „heuréka“ a/nebo pocit úlevy. Člověk totiž často žije „nevědomě“. Něco v něm pořád je a trápí ho to. Má v sobě energetického příživníka, nezpracované téma, které mu ale stále prosakuje do života. Do vystupování, do vztahů…

„Objevení problému pro vás bude znamenat pojmenování a ohraničení problému, po kterém přijde úleva.“ Proč? Prostě už svému příživníkovi nemusíte dávat energii, která vám pak nutně chybí v normálním životě.

autoři: lup , Jiří Holoubek
Spustit audio