Co by měl dnes prvňák umět před nástupem do školy? Aspoň těchhle 7 základních dovedností

21. srpen 2017

Právě na tom podle psycholožky závisí, jak spokojené dítě ve škole bude. A čtení ani psaní mezi tyhle dovednosti nepatří.

Pokud se děti znají už ze školky, není to pro ně tak velký skok. Pokud ne, připravte se na obavy, jak se s ostatními snese. Ale stejné pocity jste asi zažívali nedávno i vy, když jste nastupovali třeba do nové práce. Jak ale připravit právě prvňáčka? „Slovy klasika: přiměřeně,“ říká psycholožka Ivana Dlouhá.

Co by měl prvňák zvládnout?

Dítě by se do školy mělo těšit, ale taky vědět, že to nebude procházka růžovým sadem. „Měli byste mu dát velkou důvěru a podpořit ho v tom, že škola je velká věc. Naučí se psát, číst, počítat tak, jako vy sami.“ To, jak bude v dalších měsících (ne)spokojeno, ale záleží hlavně na tom, jestli zvládne těchhle 7 základních dovedností:

  1. Měl by se umět sám o sebe postarat, mít základní sociální návyky (vysmrkat se, umýt se po WC).
  2. Měl by znávat autority.
  3. Musí se umět představit, znát svou adresu a jména rodičů.
  4. Musí umět pozdravit, poděkovat a o něco poprosit.
  5. Měl by umět zapnout knoflíky a zavázat tkaničky.
  6. Měl by mít rozvinutou jemnou motoriku (správně uchopit pastelku, tužku).
  7. Měl by mít rozvinutou i motoriku hrubou (běh, skok).

Připravte se i vy

Připravit byste ale měli i sami sebe, a to nejen na ten první slavnostní den. Podle psycholožky by vás mělo každý den zajímat, co váš malý žáček zažil, jak mu ve škole bylo.

„Dítě musí vědět, že ho opravdu posloucháte. Potřebujete znát, co od něj paní učitelka chce, jak se k němu chovají ostatní nebo jak je (nebo není) samo spokojené.“ Nemůže jít jen o obligátní otázku: Máš už hotové úkoly?

„To netuším, chtělo by to víc s dítětem mluvit,“ říká psycholožka. „Pokud ale mají rodiče dojem, že je jejich potomek trochu jiný a potřebuje pomoct a radu, jak se do kolektivu bezproblémově zapojit, je určitě na místě odborník. Ať už v poradně nebo v podobě učitele.“

autoři: lup , Tereza Stýblová
Spustit audio