Co byste o důchodu určitě měli vědět. V jakémkoli věku

13. prosinec 2016

Kdy je optimální doba pro odchod do důchodu? Musíte o něj žádat? Koho informovat? Existuje „průkaz důchodce“?

Jste muž narozený v lednu až říjnu 1954? Nebo žena narozená v letech 1954–1958? Pak máte v roce 2017 nárok na starobní důchod. Ale jen věk nestačí. „Musíte získat i potřebnou dobu důchodového pojištění, které se v čase mění,“ vysvětluje Lenka Vlková Šárová z odboru důchodového pojištění ČSSZ.

Optimální doba

Pokud jste chtěli odejít do důchodu letos, museli jste splnit 32 let pojištění. V roce 2017 to bude 22 let a v roce 2019 to bude 35 let. Proto je dobré se o důchod zajímat dříve, než se dostanete do důchodového věku. A co byste před samotným podáním žádosti měli vědět?

Jak žádat?

Třeba to, že o důchod musíte jít požádat osobně na pobočce Okresní správy sociálního zabezpečení, a to podle vašeho bydliště. S sebou si vezměte: občanku, doklady o studiu, o vojně, rodné listy vašich dětí. Žádost s vámi sepíše konkrétní úředník.

Průkaz důchodce neexistuje

„Rozhodnutí pak dostanete písemně. Lidé se často ptají na průkaz důchodce. Nic podobného ale neexistuje,“ vysvětluje Lenka Vlková Šárová. To, že jste se stali starobním důchodcem, ale musíte nahlásit své zdravotní pojišťovně.


Valorizace důchodů v roce 2017
Základní důchodový výměr se zvýší o 110 Kč a o další 2,2 % se navýší i procentní výměr (druhá částka, ze které je důchodová dávka složena). Průměrný senior by tedy měl mít o zhruba 300 Kč měsíčně víc.

O kolik se vám zvýší důchod v roce 2017?

Pokud už nějaký důchod máte, určitě jste zaznamenali debatu o valorizaci důchodů po novém roce. „Všechny už přiznané důchody budou od ledna 2017 automaticky valorizovány, nemusíte o nic žádat,“ upřesňuje Lenka Vlková Šárová.

Co všechno se započítá do doby důchodového pojištění? Započítají vám péči o osobu závislou? A kolik let se započítává u dvojčat nebo trojčat? Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio