Diabetická noha začíná nenápadně, ale může vás stát i život

17. květen 2018

Paní Andrea se s cukrovkou léčí od svých čtyřiceti let. Nedokázala dodržovat dietu a její nemoc se zhoršovala. Pak se jí objevila zdánlivě neškodná rána na patě, kterou se snažila léčit hojivými krémy. Rána se ale nehojila a naopak začala zapáchat. Nakonec paní Andreu musela odvést záchranka, protože začala kolabovat. V nemocnici se jí snažili nohu zachránit, ale nakonec ji kvůli vysokému riziku otravy krve museli amputovat.

„Syndrom diabetické nohy začíná nenápadně, například otlakem z obuvi,“ potvrzuje Andreiny zkušenosti Milan Flekač, vedoucí lékař odborných ambulancí diabetologického centra Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze.


Pokud pacient nedodržuje od začátku režimová, dietní a pohybová doporučení a ani farmakologická terapie není optimální, je riziko komplikací samozřejmě vyšší.diabetolog

Druhým faktorem, který přispívá k rozvinutí tohoto syndromu, je čas. „Zásadní je neodkládat návštěvu lékaře při jakémkoli podezření, protože hrozí riziko infekce, která se zvláště u osob s diabetem může velmi rychle zhoršovat až do stavu, kdy hrozí otrava krve.“ V takovou chvíli už nejde pouze o ohrožení postižené končetiny, ale o život pacienta.

Mnoho pacientů o své nemoci vůbec neví

„Diabetická noha je následek chronické komplikace onemocnění cukrovkou, takzvané diabetické neuropatie, a také se často kombinuje s nedokrevností tepen dolních končetin,“ vysvětluje Milan Flekač

Přidá-li se k těmto problémům ještě infekce, vzniká syndrom diabetické nohy. Vliv na rozvoj onemocnění má také to, jak dlouho pacient cukrovkou trpí, i to, jak je jeho nemoc kompenzována.

Na léčbu diabetes mellitus se už běžně používají inzulínové pumpy

Někteří pacienti ovšem podle slov Milana Flekače vůbec netuší, že cukrovkou trpí, a do ordinace je přivedou právě až druhotné komplikace jako je ucpávání tepen dolních končetin.

Obuv jako prevence

„Nejdůležitější je prevence, a to zejména u rizikových diabetiků, kteří trpí neuropatií,“ zdůrazňuje odborník. Jejím základem je každodenní prohlížení nohou a výběr vhodné zdravotní obuvi.

Pro obuv diabetiků je typický dostatečný prostor v oblasti prstů, správná fixace boty na noze, nevysoký podpatek nebo hladká výstelka bez nevhodných vnitřních švů.

autoři: Tereza Stýblová , and
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.