Dospělí neumí padat, ošetřujeme je častěji než děti, říká lékař

27. červenec 2018

Odřeniny, zlomeniny, vymknuté klouby, úpal nebo úžeh, ale také uštknutí hadem či bodnutí hmyzem. To všechno by se dalo shrnout pod označení letní úraz. Jak si s nimi poradit? A co je to jednodenní chirurgie?

Mezi nejčastější letní úrazy patří podle docenta Rastislava Hromádky, ortopeda a podiatra z Fakultní nemocnice Motol a Canadian Medical výrony kotníků při sportech nebo pády. „Dospělí neumějí padat, ošetřujeme je častěji než děti,“ říká.

Návštěvu lékaře neodkládejte

„Velmi často pacienti přijdou i několik dnů po úrazu, což komplikuje ošetření,“ upozorňuje Rastislav Hromádka. „Například otevřená rána by se měla zašít do šesti hodin poté, co vznikla, protože potom už vznikají komplikace. Pokud tedy přijdete k lékaři až druhý den po poranění, rána nemůže být sešitá standardním způsobem.“


Jednodenní chirurgie je nový trend v chirurgických oborech, kdy se lékaři snaží co nejvíce zkrátit dobu hospitalizace. Pacient v jednodenní chirurgii by tedy měl odejít do domácí péče do 24 hodin od příjmu. Zrychlení procesu pooperační péče umožňují především moderní chirurgické techniky, zejména endoskopie.

Podceňovat by se neměla ale ani následná péče letních úrazů. Například výrony a zlomeniny vyžadují ke správnému zhojení fixaci a klidový režim, který v případě zlomenin trvá i několik týdnů. Jakékoli narušení tohoto režimu může mít nepříjemné následky, varuje Rastislav Hromádka.

Kromě končetin se v čekárnách prázdninových ambulancí objevují také pacienti s úrazem hlavy, nejčastěji po pádu. Lékaři v takovém případě musí pacienta vyšetřit důkladně, aby vyloučili závažnější poškození, vnitřní krvácení nebo zlomeninu některé z lebečních kostí. I zdánlivě nevinný úraz totiž může mít nebezpečné následky.

Zmije nezabíjí, do nemocnice ale musíte

Mezi vzácnější úrazy patří v létě také hadí uštknutí. Málokdo ovšem ví, jak v takovém případě správně postupovat. Zmije je sice jedovatá, ale její uštknutí není smrtelné, upozorňuje lékař.

Zmije obecná, samec

„Doporučuju řádně ošetřit ránu, vydezinfikovat, zakrýt a hned odjet do nemocnice. Rozhodně bych se vyvaroval nějakého zaškrcování končetiny, rozříznutí místa uštknutí nebo vysávání rány,“ dodává Rastislav Hromádka.

autoři: and , Jiří Holoubek
Spustit audio