Druhá nejrozšířenější psychiatrická diagnóza podle Maxe Kašparů? Kontrolor!

9. květen 2016

Řešíte každý den otázku, jestli jste před odchodem z domu vypnuli žehličku? Musíte pak znovu zkontrolovat, jestli jste opravdu znovu zamkli? A nenapadne vás pak, že jste určitě nezavřeli vodu nebo něco jiného?

„Kontroloři se za svou poruchu velmi stydí! Kontrolují prostě všechno a všude (i v zaměstnání),“ popisuje psychiatr Max Kašparů. „Chorobné kontrolorství lidem velmi komplikuje život. Dokonce bych to nazval velkou trýzní, kterou procházejí.“ Je to druhá nejrozšířenější psychiatrická diagnóza v Česku. „Hned po depresi.“

Souvislost s obsesí

Podle statistik u nás nemocí trpí 2 % populace (20 000 lidí), muži a ženy rovným dílem. Podle Kašparů poruchou trpí i děti na základních školách. S chorobným kontrolorstvím souvisí i další diagnóza: obsedantně kompulzivní porucha. Obsese.

Při ní se vám do hlavy neustále vtírají myšlenky, se kterými vnitřně nesouhlasíte, ale zároveň vás je nutí udělat. (Mohou to být i škorpule, tedy rouhavé myšlenky.) Latinské „obsessio“ znamená posedlost. Dokud se totiž nevědělo, že jde o nemoc, považovali se nemocní za posedlé zlým duchem.

Samo to nezmizí!

Určitě jste se už setkali s člověkem, který si neustále musí mýt ruce. „Jeden můj pacient měl takový strach z bacilů, že u umyvadla vydržel sedm hodin denně (a klidně vymydlil tři mýdla).“ Většina nemocných se domnívá, že si s „tím“ nějak poradí. Ale ono to samo nepřejde. Naopak. Spíš zhorší.

ruce, mytí rukou, hygiena, umyvadlo, voda, koupelna

Klidně taky můžete skončit v invalidním důchodu. Pomůže jen odborník! „Problém ale je, že tady ani tak nejde o strach jít k lékaři, ale o stud. Ale stydět se můžete před laikem, ne před psychiatrem, který se s nemocí setkává dnes a denně,“ dodává Max Kašparů.

Max Kašparů

Ostatní záznamy poraden najdete v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Jaroslav Maxmilián Kašparů , Jiří Holoubek
Spustit audio