Life style11. ledna  2018 v 10:00  

dTest: Pozor na tři druhy instantních káv! Obsahují karcinogeny

Když si doma dáte kafe, tak se vám koncentrace vyrovná. U mleté kávy se na jeden šálek používá 7 gramů, u instantní kávy pak necelé dva - Foto: CC0 Public domain

Když si doma dáte kafe, tak se vám koncentrace vyrovná. U mleté kávy se na jeden šálek používá 7 gramů, u instantní kávy pak necelé dvaFoto: CC0 Public domain

Praví znalci kávy ji považují za barbarství. I tak jí ale až 60 % Čechů dává přednost. Ročně u nás člověk vypije 201 šálků rozpustné kávy. Organizace dTest zjišťovala kvalitu 12 známých i privátních značek.

Zjišťovalo se, jak je káva upražená. Její přepražení totiž může ke vzniku karcinogenů furanu a akrylamidu. „To jsou dvě nežádoucí karcinogenní látky,“ vysvětluje redaktor dTestu Jan Maryška. „S výjimkou tří posledních vzorků jsme nikde nenarazili na žádné velké problémy.“ 

Nejhorší výsledky dTestu:
- Jacobs Velvet (vysoké množství furanu)
- Dallmayr Gold (vysoké množství furanu)
- Bellarom Gold z Lidlu (množství akrylamidu)

Nejlepší výsledky dTestu:
- Noire Classic
- Clever Gold z Billy
- Tesco Gold

Nejlepší je nejdražší 

Furan je těkavý. „Takže když instantní kávu zalijete horkou vodou a necháte ji 2−3 minuty stát, tak vyprchá.“ Akrylamid ale těkavý není a do těla se vám dostanu spolu s nápojem. Zajímavé je, jakou roli hraje při výběru cena. 

„Cenový rozdíl mezi prvním a druhým místem je obrovský. Šálek vítězné přijde na 3,40 korun, té druhé jen na 70 haléřů.“ Vítězná káva Noire Classic (dříve Carte Noire) ale byla nejlepší i při podobném testu před 7 lety. 

2x víc kofeinu než zrnková káva 

Česko patří na první místo konzumace instantní kávy celé EU. Za námi jsou Slováci a pak Dánové. Její chemické složení se moc neliší od složení zrnkové kávy. „Jediný rozdíl je v koncentrovanosti. Kofein a další fenolické látky jsou v instantní kávě asi ve dvojnásobném množství.“  

Protože instantní káva „stárne“ mnohem pomaleji než samotná kávová zrna, bylo hlavní motivací k její výrobě zachování přebytku zrn v letech nadúrody. Při výrobě se ze zrn uvaří velmi silná káva, která se pak vysuší do podoby granulí. 

U nás až po 100 letech 

První patent na výrobu rozpustné kávy byl vydaný v Americe v roce 1865. K nám vstoupila až v roce 1938. „Dala se sehnat ještě krátce před začátkem 2. světové války. Pak už ale jen přes Tuzex. Československá výroba začala v roce 1964 v Pardubicích.“ 

Kávová zrna - Foto: Fotobanka Pixabay

Pořad: Poradna  |  Stanice: ČRo Dvojka
Čas vysílání: pondělí-pátek 10:05  |  Délka pořadu: 40 minut  
 

Nové články v rubrice

Sledujte nás

Příběhy posluchačů

Další nabídka

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas